Index Vakbarát Hírportál

Hógolyócsatázni fog ma az ország

2021. november 26., péntek 06:43

Hajnalban többfelé befelhősödött az ég, ami csökkentette a reggeli fagy erősségét. De még mielőtt megérkeztek volna a felhők, több helyen mélyre zuhant a hőmérséklet: a rendszeres hidegrekordokkal büszkélkedő Zabarban –9,4 fok volt a mélypont.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint pénteken napközben mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, aminek a hatására egyrészt sokfelé kell kiadós csapadékra számítani, másrészt a ciklon hátoldalán északnyugatira, északira forduló áramlással hidegebb levegő is érkezik nyugati megyéink fölé, így ott egyre több helyen válthat át a halmazállapot havas esőre, majd hóra. 

A hóhelyzet meglehetősen bizonytalan, aminek a szemléltetésére két időjárási modell, az AROME és az ECMWF csapadékhalmazállapot-valószínűség előrejelzései is láthatóak a térképeken, ahol kék színek esetén hó, barna színeknél vegyes, zöldeknél pedig eső a legvalószínűbb halmazállapot, és minél sötétebb, annál intenzívebb lehet a csapadék.

Ezek alapján elmondható, hogy előbb a nyugati határ térségében válthat át a csapadék halmazállapota havas esőre, hóra, majd napközben a Dunántúl nyugati, északnyugati részén egyre többfelé hullhat vizes, tapadó hó. A délutáni, esti órákban már a Dunántúli-középhegység és az Északi-középhegység magasabb csúcsain is lehet havazásra számítani, majd késő este a csapadékzóna észak felé távozik térségünkből.

A lehulló hó síkvidéken (200–250 méter alatt) olvadni fog, emiatt a várható hó mennyiségében még nagy a bizonytalanság. A Dunántúl nyugati, északnyugati részén 3 centiméteres hóréteg is kialakulhat. A több hó az Alpokalja térségében várható, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben akár a 10 centimétert is meghaladhatja a várható hó mennyisége, de a Bakonyban is kialakulhat 5 centimétert meghaladó friss hóréteg. Tehát annak, aki szánkózásra vagy hóemberépítésre vágyik, kicsit magasabbra kell mennie, síkvidéken hosszabb ideig megmaradó hólepelre egyelőre nem számíthatunk.

A csapadék mennyisége pénteken a Dunántúlon és a Duna mentén nagy területen 10 és 20 milliméter között várható, helyenként ennél több is eshet, keleten azonban várhatóan 10 milliméter alatt marad a lehulló eső mennyisége.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 9 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére –1 és +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombaton több tájegységünkön előfordulhat kisebb eső, illetve átmeneti záporok a rövid napos időszakok mellett, kezdetben néhol havas eső is eshet, illetve nyugaton szállingózhat a hó. Csak helyenként élénkülhet meg a délkeleti szél. Napközben 2–12 fokra van kilátás, délen, délkeleten lehet enyhébb az idő.

Vasárnap újabb csapadékzóna halad át az ország fölött, nyugatról kelet felé; többnyire eső, zápor várható, de nyugaton és északon a magasabban fekvő tájakon havas eső, a hegyekben átmenetileg havazás is kialakulhat. Helyenként élénk lesz a szél. Délután 3 és 13 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Rovatok