Index Vakbarát Hírportál

Ma még csak a széltől reszketünk, de holnap ennél is rosszabb lesz

2021. november 29., hétfő 15:32

A hét első napján délután és este folytatódik a csapadékos, szeles időjárás, holnap délelőttig remény sincs napsütésre – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

Hétfő délután az ország nagy részén felhőátvonulások várhatók, legalább rövid időre kisüt a nap, de az északkeleti, keleti megyékben inkább csak estétől várható érdemi felhőzetcsökkenés. Az északkeleti megyékben fordulhat elő kiterjedtebb csapadékhullás – Borsod északi felében tartós havazás is lehetséges –, másutt csak néhol fordulhat elő hózápor. Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik, majd estétől kissé veszít erejéből. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között várható; késő estére általában –4 és +3 fok közé hűl le a levegő. 

Este a keleti, északkeleti megyékben is csökken a felhőzet. Valamivel több felhő az északi megyékben, illetve a délkeleti határnál lehet. Késő estig az északkeleti csücsökben még előfordulhat hózápor, majd ezt követően már nem várható csapadék. Az északnyugati szél nagy területen élénk marad. A hőmérséklet hajnalban többnyire –5 és +1 fok között alakul, de a havas, derült tájakon –6, –8 fok is lehet. 

Kedd délelőtt napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, majd a déli óráktól északnyugat felől melegfront érkezik, hatására gyorsan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délután, este elsősorban az ország északi felében várható csapadék: kezdetben szinte mindenütt havazhat, majd fokozatosan havas eső, eső is megjelenhet. A nyugati, délnyugati szelet nagy területen kísérik erős lökések, főleg a hegyekben lehetnek akár viharos széllökések is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzésében azt írja, hogy kedden délelőtt elsősorban a Dunántúlon, illetve a Duna vonalának környezetében fordulhat elő gyenge hózápor, kisebb havazás. Napközben egy összeáramlási zóna mentén elsősorban az északkeleti tájakon fordulhat elő havazás: leginkább Észak-Borsodban van esély estig, késő estig; a magasabban fekvő területeken akár öt centiméter fölötti hótakaró kialakulására is van esély.

Kedden a késő délutáni, esti órákban északnyugatról egy csapadéktömb érkezik, amelyből elsősorban a Dunántúl északi felében, a főváros és az Északi-középhegység térségében lehetséges havas eső, havazás. A magasabban fekvő területeken akár öt centimétert meghaladó tapadó hóréteg is összegyűlhet.

(via Országos Meteorológiai Szolgálat)

Rovatok