Index Vakbarát Hírportál

Budapest átmenetileg az ELMŰ-től vásárolja az áramot

2021. december 1., szerda 09:50

Mától átmenetileg az ELMŰ-től vásárolja a Főváros az áramot, miután eddigi szolgáltatónk, a JAS Zrt. nem bírta az energia-árrobbanással járó terheket, és elvesztette a kereskedelmi engedélyét – közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán szerdán.

A főpolgármester tájékoztatása szerint a háromszorosára növekvő energiaárak érzékenyen érintik Budapestet is, de folyamatosan biztosítják a közvilágítást és a közműcégek áramellátását. 

Decemberben egyelőre piaci forrásokból szerzik be a város üzemeltetéséhez szükséges áramot, január 1-jétől pedig a Főváros csatlakozik az egyetemes áramszolgáltatáshoz.

A hatályos törvények szerint az önkormányzatok jogosultak erre, az egyetemes szolgáltatást nyújtó állami MVM-től pedig megkaptuk a befogadó nyilatkozatot. Az MVM fix áron adja az áramot, jelenleg ez a legolcsóbb forrás. Reméljük, a kormány nem lassítja vagy akadályozza a Budapest működtetéséhez szükséges áramellátást

– fogalmazott Karácsony Gergely a közösségi odalán.

November végén jelentették be, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t jelölte ki 2021. december 1-jétől a JAS Budapest Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói villamos energia ellátására.

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Törvényszék 2021. november 22-én csődeljárást rendelt el a JAS Budapest Zrt.-nél, az energiahivatal 2021. november 24-én jelölte ki az MVM Nextet a JAS egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleinek végső menedékesként való ellátására 2021. december 1-jétől 2022. április 1-jéig.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok