Index Vakbarát Hírportál

Küszködik a tél, a havazás után melegfrontok jönnek

2021. december 1., szerda 15:21

Szinte észre sem vettük, hogy átléptünk a meteorológiai télbe, sőt, néhány helyen 8–10 fokkal enyhébb volt a reggel, mint előző nap, amely még ősz volt. Mindezt a tegnap ideért melegfront okozta, amit ma délután újabb követ, amely már csapadékot is hozhat.

Az elmúlt 24 órában a legtöbb csapadékot Feketeerdőről jelentették (14 millimétert), a legvastagabb hóréteget pedig Tardoson mérték (6 centimétert). Zivatar ugyan nem volt, de erős, néhol viharos szél igen, és az esőtől a havas esőn át a hófúvásig széles az időjárási jelenségek skálája.

Az érkező csapadék halmazállapotát mutatja az AROME és az ECMWF modell, amelyek szerint a lehulló hó a legtöbb helyen olvad, vagy meg sem marad. Helyenként azonban néhány (a magasabban fekvő helyeken akár több) centiméteres hóréteg nem zárható ki, erre nagyobb esély az északi megyékben van. 

De nem sokáig örülhetünk az évszaknál melegebb időnek. Esős csütörtök és szeles péntek után visszatérnek a fagyok, szombat reggel –10 fok is lehet. Csütörtökön országszerte borús, esős időben lesz részünk, néhol nagy mennyiségű csapadék várható. Az ország középső tájain 20–30, délnyugaton helyenként 

40 milliméter eső is eshet 24 óra alatt.

Síkvidéki havazás nem várható, csak az Északi-középhegység és a Bakony legmagasabb csúcsain válthat átmenetileg hóba az eső. Viszont a hét utolsó napjaira hidegfront hoz lehűlést. Pénteken délkelet felé vonul az eső, délután mindenhol megszűnik a csapadék, kisüt a nap, a szél viszont erős, viharos lesz. Szombat estig száraz idő ígérkezik, a tisztuló idő viszont fagyos reggelt eredményez. A lehűlés ütemétől függően vasárnap újabb havazás jöhet.

(via OMSZ, Időkép)

Rovatok