Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen tesznek végintézkedést

2021. december 2., csütörtök 14:34

Csaknem tíz százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt november közepéig, mint tavaly egész évben. A lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról halála esetére. Több százezer házilag készített végrendelet otthon, a fiók mélyén lapul, amely a közjegyzők tapasztalatai szerint többségében érvénytelen vagy elő sem kerül a hagyatéki eljárásig. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara felmérése szerint számos tévhit él a magyarok körében a végrendelkezéssel kapcsolatban. Sokan például tévesen azt gondolják, hogy végrendelet nélkül is örökölhet utánuk az élettársuk.

November 15-ig csaknem tíz százalékkal nőtt az elmúlt év egészéhez képest a Végrendeletek Országos Nyilvántartásában (VONY) regisztrált, közjegyző által készített végintézkedések száma. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerint a mostani növekedés nem a járványnak tudható be, hanem hosszabb ideje megfigyelhető tendencia: a magánvagyonok gyarapodásának köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint kétszeresére nőtt azok aránya, akik közjegyzői okiratba foglalták a végintézkedésüket.

A közvégrendeletek számának növekedése azt mutatja, hogy egyre többen tervezik meg felelősen és előrelátóan a vagyonuk sorsát. Így megelőzik azt, hogy rendezetlen, a családnak komoly terhet jelentő vagy az örökösök között vitát szító vagyoni viszonyok maradjanak utánuk, és maguk döntik el, ki és mennyit örököljön a hagyatékukból. Ehhez azonban az kell, hogy a végrendelet érvényes legyen, és el is jusson a közjegyzőhöz, aki a hagyatéki eljárást lefolytatja

– állítja Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

Végrendeletet akár saját kezűleg, otthon is lehet készíteni, de egy ilyen dokumentumnak szigorúan meghatározott alaki és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie, hogy érvényes legyen.

EGY APRÓ HIBA IS ELÉG AHHOZ, HOGY KÉSŐBB SIKERESEN MEGTÁMADHASSÁK AZ ÖRÖKÖSÖK VAGY MÁS ARRA JOGOSULT SZEMÉLY.

Nem utolsósorban pedig elő is kell kerülnie a végrendeletnek a hagyatéki eljárásban, hogy figyelembe vehessék az elhunyt végakaratát.

Ezért aki biztosítani szeretné, hogy a vagyona tényleg azokhoz kerüljön, akiknek szánta, vagy csak megelőzné a családi vitákat, kérje ügyvéd vagy közjegyző segítségét. Ők minden fontos kritériummal tisztában vannak, és pontosan tudják, hogyan kell alakilag és tartalmilag is kifogásolhatatlan végrendeletet készíteni.

A közjegyzőnél készített végrendelet további előnye, hogy automatikusan bekerül a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, ami garancia arra, hogy nem veszhet el és nem is semmisíthető meg,

vagyis biztosan előkerül majd a hagyatéki tárgyaláson.

A MOKK felmérése a végrendelkezésről arra is rámutatott, hogy nemcsak házilag szerkesztett, gyakran hibás végrendeletből van sok, hanem a végintézkedéssel kapcsolatos tévhitekből is. A válaszadók jóval több mint fele például rosszul tudta, hogy az élettársak tizenöt év együttélés vagy közös gyermek születése után automatikusan egymás örökösei lesznek. A valóság ezzel szemben az, hogy

az élettársak nem törvényes örökösei egymásnak, és kizárólag akkor örökölhetnek a párjuk után, ha egymás javára végrendelkeznek.

A többség azt sem tudta, hogy a végrendeletet csak akkor kell tanúknak is hitelesíteniük, ha a végrendelkező a dokumentumot nem saját kezűleg írja, hanem például számítógéppel vagy mást kér meg a megírására. Sokan pedig azzal sincsenek tisztában, hogy végrendeletben bármelyik örököst ki lehet zárni az öröklésből, de a kötelesrész még így is jár.

Cikkünk a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közreműködésével készült.

(Borítókép:  Viaszpecsét az egyik felnyitott végrendeleten a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában Szolnokon 2019. január 31-én. Fotó: Mészáros János / MTI)

Rovatok