Index Vakbarát Hírportál

A jövő héten tetőzhet a negyedik hullám idehaza

2021. december 2., csütörtök 17:27

December második hetében tetőzhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon – közölte csütörtökön Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Életközelben című videósorozatában elmondta, hogy lesz elegendő vakcina mindenkinek még a harmadik oltások beadása mellett is.

Az életösztön megérintette az embereket, látván a nagyvilágban és idehaza a világjárvánnyal kapcsolatos történéseket 

– reagált Kásler Miklós arra vonatkozóan, hogy csak a múlt pénteken 140 ezren vették fel az oltást. A miniszter kiemelte: rendkívül fontos, hogy az érzelmeik helyett a tényekre hallgassanak az emberek, és felvegyék az oltást, mert a fertőzés sokszorosan súlyosabb az oltatlanok esetében.

A beoltottak a legtragikusabb végkifejletet bizonyosan nem kell hogy elszenvedjék

– fogalmazott a miniszter, aki szerint eközben az oltatlanok gyakran kerülnek krízishelyzetbe.

Kásler Miklós a negyedik hullámról beszélve azt mondta: az R-ráta – amely azt mutatja meg, hogy egy ember átlagosan hánynak adja tovább a fertőzést – viszonylag kedvezőbben alakult, mint ahogy várható volt, ugyanakkor emelkedett a szennyvizekben a víruskoncentráció. A miniszter ennek alapján azt mondta, hogy 

December második hetében várható a negyedik hullám tetőzése.

Kásler Miklós az omikron-variánsról beszélve azt mondta: meg kell várni, míg elegendő ismeret birtokába jutnak a szakértők ahhoz, hogy felelősséggel nyilatkozzanak az új vírusmutáns veszélyeiről. A miniszter azokra a tévhitekre is reagált, amelyek szerint az 5G mobiltelefonos hálózat terjeszti a vírust, illetve hogy a krumpli kiszívja az oltóanyagot a szervezetből.

Rengeteg elképesztő történet kering arról, hogyan terjed a vírus, mit építenek be az emberi szervezetbe, és az emberi szervezet átörökítő anyagait hogyan változtatja meg a vakcina. Ezek tételesen nem igazak

– szögezte le Kásler Miklós.

Az oltásellenesek félelmét – amely szerint a koronavírus csak a gyógyszergyártók üzleti fogása lenne – azzal kommentálta, hogy számos világjárványt akadályoztak meg a vakcinák a történelemben. Emlékeztetett: Magyarországon tizenháromféle vakcinát kapunk meg gyermekkorunkban, és senkinek eszébe sem jut megkérdőjelezni, hogy hatékonyak-e. Kásler Miklós végezetül hozzátette, hogy a világjárvány árnyékában sem változik advent jelentősége és üzenete.

Ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy az ember végiggondolja, hogyan él és a többi embernek segítségére van-e. Én úgy gondolom, hogy az idei advent különleges, mert lehetőséget kínál hitünk mélyebb megélésére, mint a nyugodtabb időszakokban

– mondta a miniszter.

(via MTI) 

(Borítókép: Kásler Miklós 2021. november 29-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok