Index Vakbarát Hírportál

Kinek kedvez az új válástörvény, avagy milyen a közös felügyelet?

2021. december 3., péntek 16:14

A váltott gondoskodás egyértelműen jót tesz a gyereknek, tapasztalataink szerint kevesebben kerülnek pszichológushoz közülük a válás okozta traumák miatt – jelentette ki az Indexnek az Apák az Igazságért Egyesülete. A lapunknak nyilatkozó válási mediátor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég megegyezni a közös felügyeletben, jól is kell működtetni. Mutatjuk az ehhez kapcsolódó előnyös és hátrányos gyakorlatokat.

Sokakat megmozgatott a bejelentés, miszerint 2022. január 1-jétől változnak a szülői felügyelet gyakorlására vonatkozó szabályok. Mint arról korábban beszámoltunk, az új válástörvény elsősorban abban hoz érdemi változást, hogy a bíró akkor is megítélheti a közös gyerekfelügyeletet, ha azt csak az egyik szülő kezdeményezi, míg ilyen ítélet korábban kizárólag a két szülő együttes kérésére születhetett. Amennyiben ez így történt, a bíró csak az egyik szülőnek, jellemzően a gyermekkel több időt töltő édesanyának adta a gyermekfelügyeletet. Arról, hogy ez korábban milyen problémákhoz vezetett, itt írtunk részletesen.

A módosításról egyébként megoszlanak a vélemények, a NANE, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség például úgy véli, hogy a változás a bántalmazóknak kedvez.

A lapunknak nyilatkozó ügyvéd-mediátor ugyanakkor a következőképp számolt be a válási mediáció során tapasztaltakról:

Az irodámba érkező szülők nagy része már az első beszélgetés során leszögezi, hogy szeretne közös szülői felügyeletet, nem szeretne változtatni az eddigi felálláson, és a jövőben sem szeretné magát fél szülőnek érezni. A legtöbben úgy élik meg, ha valamelyik szülő gyakorolja egyedül a szülői felügyeleti jogokat, mintha ezzel egy bélyegzővel rányomták volna a közös gyermekük homlokára, hogy ő innentől kezdve kizárólag apáé vagy anyáé. Természetesen a valóságban nem ez a helyzet, de a szülői felügyelet nélkül maradt szülők megélése sokszor ez

– mondta az Indexnek Farkas Dorottya, a Mediátorpont alapítója.

Noha külföldön már bevett gyakorlat, szerencsére hazánkban is egyre többen ismerik a mediációt, amelyet a bírósági eljárások előtt vagy mellett vehetnek igénybe a szülők annak érdekében, hogy a válás vagy bármilyen más jogi procedúra a lehető legkevesebb fájdalommal és sárdobálással menjen végbe. A szülők a mediátorral azon dolgoznak, hogy egy mindenki számára elfogadható és élhető megoldást találjanak a válás utáni élethelyzetre, és szülőként egymást segítve, a gyermek érdekét szem előtt tartva, hosszú távon, lehetőleg baráti viszonyban tudjanak együttműködni a válás után is.

Én mindig arra bátorítom a válás előtt álló szülőket, gondolják át, indokolja-e valami, hogy ne a közös szülői felügyeletet tartsák fenn. Természetesen vannak esetek, amikor a család minden tagjának jobb, ha nem marad a közös szülői felügyelet, de a nagy többségnél igenis tudna maradni, ha a szülők egy kicsit tudatosabban dolgoznának azon, hogy a válás után egymással építsék a szülőtársi kapcsolatot, ne pedig rombolják

– fogalmazott Farkas Dorottya, aki bár örül a törvénymódosításnak, azt gondolja, hogy ez önmagában nem fogja megoldani a valódi, hétköznapi problémákat a szülők között.

„Az, hogy közös felügyeletben sikerül megegyezni szülőként, csak az első lépcsőfok, a neheze utána jön, merthogy azt működtetni is kell” – mutatott rá az ügyvéd-mediátor, aki néhány gondolatot is megosztott arra vonatkozóan, miként lehet jól működtetni egy szülőpári kapcsolatot, sokan ezt ugyanis csak a saját bőrükön tapasztalják meg, legtöbbször komoly lelki sebek árán.

Mi az, amit szülőként tehetek vagy elronthatok a közös szülői felügyelet gyakorlásakor?

1. Kommunikáció

2. Viselkedés

3. Segítőkészség

4. Tudatosság

5. Helyzetek, események értékelése, méricskélés

Versengés helyett a szülők kiegészíthetik egymást

A válások után a leggyakoribb bántalmazási forma az elidegenítés és a kapcsolattartás akadályozása. Amellett hogy a váltott gondoskodás ennek útjába áll, a gazdasági versengésre sem ad lehetőséget a szülőknek – erre már az Apák az Igazságért Egyesület alapító tagja és elnöke hívta fel a figyelmet. Szaniszló Csaba emellett hangsúlyozta: az apák is egyre inkább igénylik az egyenjogúságot, és már nem elégszenek meg azzal a helyzettel, hogy fizetnek és kéthetente hétvégén látják a gyereket.

A váltott elhelyezésben lévő gyerekeknél azt látjuk a saját praxisunkból, hogy azok, akik ebben élnek, kevésbé kerülnek pszichológushoz a válás okozta traumák miatt

– jelentette ki az Indexnek Szaniszló Csaba, hozzátéve, hogy a váltott gondoskodásért szóló perben a szülők erősségeit kell kihangsúlyozni, amelyek számos esetben jól kiegészíthetik egymást.

„Ha például a gyerek megsérül a focimeccsen, akkor elképzelhető, hogy apának büszkén mutogatja, anyától ugyanakkor vigasztalást vár. Nem lehet azt mondani, hogy egyik szülő túllicitálja a másikat, hanem csupán a gyerek két különböző igényét elégíti ki” – mutatott rá az Apák az Igazságért Egyesület alapító tagja és elnöke.

(Borítókép: Index)

Rovatok