Index Vakbarát Hírportál

Inkább oltáspártiak a kormánypárti szimpatizánsok

2021. december 6., hétfő 10:34

A kormánypártokkal a teljes népesség 44, az ellenzéki közös listával 39 százaléka szimpatizál. Míg az első és második oltással rendelkező fideszesek 84 százaléka szándékozik felvenni a harmadik oltást is, a baloldali szavazótáborban ez az arány csak 68 százalék – derül ki a Társadalomkutató hétfőn reggel közzétett felméréséből.

Egy hónap alatt alig változott a választók pártpreferenciája a teljes népességben. A Fidesz-tábor októberben 45, november végén 44 százalékot tett ki, ami hibahatáron belüli elmozdulás – szerepel a Társadalomkutató friss felmérésében, amelyből az is kiderül, hogy a baloldali szimpatizánsok aránya sem változott jelentős mértékben. Az októberi 37 százalék után november végén 39 százalékos volt, ami szintén az ezer fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív kutatás hibahatárán belül van.

A jövő évi parlamenti választásokon részvételüket biztosra ígérő választók pártpreferenciája alapján egy „most vasárnapi” választáson 51 százalékkal nyerne a Fidesz, a baloldali lista 46 százalékot szerezne, más pártok pedig mindössze 3 százalékot kapnának – olvasható a kutatás összefoglalásában.

A Társadalomkutató a választók oltáshoz való hozzáállását is vizsgálta. A fideszes és az ellenzéki szavazók között lényegében nincs különbség a legalább egy oltás felvételének arányában, a kormánypártiak 87, az ellenzéki szavazók 83 százaléka már legalább egy oltást kapott (a választáson biztosan részt vevők 79 százaléka is).

Közülük harmadik oltást a kormánypárti szavazók 47, az ellenzékiek 43 százaléka vett fel.

Míg a csak egy vagy két oltással rendelkező kormánypártiak 84, addig az ellenzékieknek csupán 68 százaléka tervezi felvenni a harmadik oltást, a biztos résztvevőknek pedig 76 százaléka tervezi ezt – derül ki a felmérésből.

(Borítókép: Asszisztens készíti elő a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát, a Comirnaty vakcinát a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. december 3-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok