Index Vakbarát Hírportál

Inaktiválták a koronavírust Pécsett

2021. december 6., hétfő 15:16

Inaktiválták a koronavírust a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói egy saját fejlesztésű UV-kamrában, UV-C fény segítségével. Nemrég Szegeden is áttörést értek el a vírus ellen, sőt egy magyar kutatás is bizonyítja azt is, hogy az antidepresszánsok segíthetnek a Covid ellen.

Ez nem azt jelenti, hogy szuperfegyvert készítettek a világjárványt okozó vírus ellen, de a találmány által szélesebb körben válik kutathatóvá a Covid–19 kórokozója.

Az egyetem tájékoztatása szerint az intézmény Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriumában UV-C fény segítségével sikeresen inaktiválták a Covid–19-pandémiát okozó SARS-CoV-2 vuhani és delta-variánsát is, viszont úgy, hogy nem károsodtak a vírus fehérjéi. 

A kutatások során az UV-C által inaktivált új típusú koronavírust többek között a vírusspecifikus antitestes és sejtes védelem kimutatásához, valamint a SARS-CoV-2 specifikus immunprofil jellemzéséhez használják fel a szakemberek. Ezek az eredmények remek alapot adhatnak a Covid–19-hez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.

Jelen kutatásokat a RoLink Biotechnology Kft. által elnyert csaknem 130 millió forint teszi lehetővé.

Szegedi csoda

A gazdasejtek vírusfertőzésének időbeli és térbeli mintázatát leíró modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének munkatársai, írta meg az Index korábban. A kutatás eredményei a közelmúltban jelentek meg a Royal Society Open Science folyóiratban. Ezt a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága közölte a távirati irodával.

AZ INTÉZET MATEMATIKUSAI EGY OLYAN, MODERN TECHNIKÁKAT ÖTVÖZŐ SZIMULÁCIÓS ESZKÖZT FEJLESZTETTEK KI, AMELY KÖVETI A SEJTEK FERTŐZŐDÉSÉT, A VÍRUSREPLIKÁCIÓT ÉS A KÓROKOZÓ SEJTEK KÖZÖTTI TERJEDÉSÉT IS.

Az egyetem szerint a kutatók eredményei pontosabb előrejelzéseket adnak a fertőzés lefutásáról, mint a klasszikus módszerek. A modell képesnek bizonyult a virológusok által lefolytatott kísérletek szimulációs reprodukálására is.

Tablettával a Covid ellen

A fluoxetint tartalmazó antidepresszánsok szedése segíthet a súlyos tüdőgyulladásos betegségben szenvedő páciensek kezelésében – ez derült ki egy magyar kutatásból, amely az Ideggyógyászati Szemlében jelent meg.

A retrospektív esetkontroll-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem Uzsoki Utcai Gyakorló Kórházában végezték 2021. március 17. és április 22. között, összesen 269 páciens bevonásával. A betegek a szokásos belgyógyászati kezelés mellett célzott, koronavírus elleni kezelésben (favipiravir, remdesivir, baricitinib vagy ezek kombinációi) részesültek.

Egy részüket, 159 főt csak a fentiekkel kezeltek, míg a csoport másik fele, 110 fő ezenfelül napi 20 mg fluoxetint is kapott. A 269 páciensből összesen 205-en maradtak életben, és 64-en haltak meg. A vizsgálati eredményből kitűnik, hogy

A FLUOXETINT SZEDŐ CSOPORT MORTALITÁSA JELENTŐS MÉRTÉKBEN, 70 SZÁZALÉKKAL ALACSONYABB VOLT.

Vagyis ebben a csoportban arányosan nézve körülbelül harmadannyian haltak meg, mint a másikból. A kutatók alaposan megvizsgálták a csoportok összetételét életkor, nem, illetve fontos egészségügyi tényezők tekintetében is, és megállapították, hogy a csoportok összetétele nem tartalmazott jelentős, vizsgálati eredményt befolyásoló különbségeket.

Rovatok