Index Vakbarát Hírportál

Közeledik a melegfront, újabb havazást hoz

2021. december 7., kedd 07:39

Kedd reggel a Dunántúlon többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, késő délutántól lehet nagyobb területen felhősödés Magyarország nyugati területén. A keleti országrészben ezzel szemben jobbára erősen felhős idő várható, de a nap folyamán fokozatosan csökken majd a felhőzet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Csapadék nem valószínű Magyarország területén. Az északnyugati, északi szél sokfelé lesz élénk, a Bakonyban, a Fertő térségében, illetve a Zemplénben és a Bodrogközben erős széllökésekre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul.

Késő este a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon lehetnek erősen felhős területek, de mindenhol csökken a felhőzet, és az ország túlnyomó részén derült vagy kissé felhős lesz az ég. Foltokban zúzmarás köd képződik, csapadék azonban éjszaka sem valószínű. A szél mérsékelt marad, késő este a Zemplén környékén lehetnek időnként élénkebb lökések.

Késő estére mínusz 4 és plusz 2 fok közé hűl le a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 8 és mínusz 1 fok között, a fagyzugos helyeken mínusz 10 fok alatt alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint az ország területén kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Az orvosmeteorológiai jelentés szerint azonban néhány fokkal hidegebb levegő áramlik a térségbe, ami miatt a hidegfrontra érzékenyeknél fejfájás, migrén és fáradékonyság jelentkezhet.

Molnár László meteorológus felhívta a figyelmet, hogy egy északkeleti hideg áramlat miatt Szentpétervártól Belaruszig elképesztően hideg van: a napi maximumok mínusz 25, a minimumok mínusz 35 fok körül alakulnak ezekben a napokban.

Ez a hőmérséklet még ott is 16-18 fokkal az átlagos alatt van

– emelte ki a szakember a 24.hu-nak. Hozzátette: az összehasonlítás kedvéért Magyarországon tízfokos anomália esetén már nagy eséllyel megdőlnek az adott napi hőmérsékleti rekordok.

Mint kiderült, csütörtökig sem esőre, sem hóra nem kell készülnünk, ám a felhők hiánya fokozatosan, de jelentősen visszaveti a hőmérsékletet. Ez azt jelenti, hogy szerdán már délután is csak mínusz 1 és plusz 4 fok közötti hőmérsékletek várnak ránk, éjjel pedig mindenhol fagypont alatt marad a hőmérséklet, a havas tájakon mínusz 13 és mínusz 8 fok közötti hőmérsékletekre kell számítani. A melegfront csütörtökre éri el Magyarországot, és esőt, havas esőt, helyenként pedig akár 5-8 centiméteres havat is hozhat. Hétvégére már csak néhol számíthatunk szitálásra vagy hószállingózásra.

A szakember szerint a december 12. és december 15. közötti időszak párásnak, ködösnek ígérkezik, mindenhol elolvad a hó. Egyelőre nagy a bizonytalanság, hogy milyen idő várható ezután, de a modellek alapján óvatosan arra lehet következtetni, hogy hideg, de száraz lesz a folytatás.

Rovatok