Index Vakbarát Hírportál

Januártól jön a 20 százalékos béremelés a kultúrában dolgozóknak

2021. december 7., kedd 08:02

A Magyar Közlönyben már megjelent, és hatályba is lépett az a rendelet, amelynek értelmében a kultúrában dolgozók 20 százalékos béremelésre számíthatnak 2022. január 1-jétől.

Az alábbi területeken dolgozók számíthatnak beépülő jelleggel, differenciáltan a béremelésre:

A rendelet kitér arra is, hogy a kulturális tevékenységet végző közalkalmazottakról szóló 475/2020. (X. 30.) kormányrendelet hatálya alá tartozó közalkalmazottak 2022. január 1-jétől beépülő jelleggel, differenciált módon történő 20 százalékos béremelésben részesülnek.

Emellett a központi költségvetés támogatásban részesíti azt az egyházi fenntartású, kulturális közfeladatot ellátó intézményt vagy szervezetet, amely vállalja, hogy kulturális foglalkoztatottjainak munkabérét 2022. január 1-jétől beépülő jellegű 20 százalékkal emeli.

A munkáltatónak azonban szoros határidőt ír elő a rendelet, mert a hatálya alá tartozó, igazoltan kulturális közfeladatot ellátó foglalkoztatott foglalkoztatója 2021. december 15-ig köteles az emberi erőforrások minisztere által vezetett minisztérium honlapján az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenteni a rendelet hatálya alá tartozó foglalkoztatottak számát, munkaköreik felsorolását, valamint a részükre havonta kifizetett bértömeg összegét.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. november 15-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok