Index Vakbarát Hírportál

Minden, amit az 5–11 éves korosztály oltásáról tudni lehet

2021. december 8., szerda 05:54

Miután Bécsben már december 4-én elkezdték az 5–11 éves gyerekek oltását, a kormány ígérete szerint szerdától a magyar szülők is regisztrálhatnak, hogy az ebbe a korosztályba tartozó gyerekeik megkaphassák a koronavírus elleni védőoltást. Íme minden lényeges információ az 5 és 11 év közti gyerekek oltásáról.

December elején rekordszintre emelkedett a 15 év alatti koronavírusos gyerekek száma Magyarországon – derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján.

Azt a hétköznapi gyakorlat alapján Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke is megerősítette, hogy az előző koronavírus-hullámhoz képest most jóval több a kicsi beteg, valamint a gyerekek körében folyamatosan emelkedik a kórházi ellátásra szorulók száma. 

Havasi Katalin hozzátette, a delta-variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél, a nemzetközi és a hazai tapasztalat is azt mutatja, hogy a delta-variánssal megfertőződő gyerekek gyakrabban kerülnek kórházba.

Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy egy gyermek légzési elégtelenséggel küzdjön és lélegeztetőgépre kerüljön, azonban az intenzív osztályos kezelést sokan igénylik a kórházba kerülő koronavírusos gyerekek közül. 

Ahogy a szakemberek korábban többször is hangsúlyozták, a védőoltások a gyermekek, ezen belül az 5–11 éves korosztály esetében is elsősorban a betegség súlyos lefolyását, a long-Covid-szindrómát és a sokszervi gyulladás kialakulását akadályozzák meg, nem is beszélve a karantén adta elszigeteltséggel járó negatív mentális hatásokról.

Hol oltják a gyerekeket?

A gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon, és ha van rá igény, a házi gyermekorvosoknál is tervezik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nekik küldött levele alapján a házi gyerekorvosok december 7-ig kaptak időt annak feltérképezésére, pontosan hány szülő szeretné a gyermekét az ő rendelőjükben beoltatni, így érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a háziorvossal a gyerekek oltásával kapcsolatban

Az oltás első napjaiban várhatóan egyedül azoknak a gyerekeknek tudnak oltóanyagot biztosítani, akiknek a szülei december 7-ig igényelték azt.

Amit az oltás napján a szülőnek a gyermek mellett magával kell vinnie:

Mikor kezdődik az 5–11 évesek oltása?

Az oltási munkacsoport megkezdte az 5–11 éves gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek, december 14-én már nagy eséllyel lesz az országban ennek a korosztálynak szánt vakcinaszállítmány.

Gulyás Gergely a legutóbbi, csütörtöki Kormányinfón elmondta, kétmillió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra a korosztály számára.

A szülők az előzetes kormányzati ígéret alapján mától regisztrálhatnak online, hogy oltási időpontot foglaljanak – amit az online regisztráció során meg kell adniuk: 

Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Mivel oltják az 5–11 éves korosztályba tartozó gyerekeket?

Akárcsak a 12–15 éves korosztálynál, kizárólag Pfizer-vakcinával oltják be a 11 év alatti gyerekeket.

Hogyan adagolják majd az 5–11 éveseknek a vakcinát?

Az oltóanyag nem különbözik a 12 éven felülieknek adott vakcinától, de a 12 év alattiak 5 éves korig kevesebb, harmadannyi oltóanyagot kapnak. Egész pontosan 30 mikrogramm helyett 10 mikrogramm lesz az 5 és 11 év köztieknek beadott dózis.

Az oltásból az 5–11 évesek is két dózist kapnak, három hét különbséggel.

Egyelőre bizonytalan vagyok. Mennyire biztonságos az 5–11 éves gyerekek oltása?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idén októberben kezdte el tanulmányozni a gyártó által benyújtott dokumentumokat, majd november 25-én engedélyezte az 5–11 éves korosztály oltását, és ezen belül is a Pfizer-vakcinát ajánlja az 5–11 éves gyerekeknek az EMA.

A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, mRNS-technológiára épülő vakcina hatását egy 2268 kisgyermek bevonásával végzett vizsgálatban elemezték, majd megállapították, hogy a Pfizer-vakcina a korosztály számára hatékony és biztonságos. A kutatási adatokat ezzel párhuzamosan az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA) is benyújtották.

Maga az engedélyeztetési folyamat még október közepén kezdődött, miután a BioNTech és a Pfizer benyújtotta az EMA-hoz az 5–11 éves korosztályba tartozó gyermekek oltásához szükséges adatokat. A dolog érdekessége, hogy ezzel a Pfizer lett az EU-ban az első olyan szer, amelyet az 5 és 11 év közti korosztályban bevetnek a koronavírus elleni védettség kialakítására.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeripari Ügynökség (FDA) már október végén engedélyezte a Pfizer–BioNTech 5–11 éves korosztálynak fejlesztett, koronavírus elleni vakcináját. Az oltások után csak enyhe mellékhatásokat tapasztaltak a beoltottak.

Milyen tünetekre, mellékhatásokra számíthatnak oltás után a gyerekek?

Az eddigi külföldi tapasztalatok alapján komolyabb oltási reakcióktól az 5–11 éves gyermekek esetében sem kell tartani.

A külföldi tapasztalatok szerint az oltási reakciók teljesen megegyeznek az idősebb gyerekek, illetve a felnőttek esetében tapasztalható mellékhatásokkal.

Esetükben is egy kis izomfájdalom, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik az oltás helyén, ugyanakkor ezek a tünetek egy-két napon belül elmúlnak. Ráadásul a felnőttekhez képest a gyermekeknél ritkábban és sokkal kevesebb mellékhatás jelentkezik, súlyos oltási reakciót pedig – mint például a szívizomgyulladást vagy anafilaxiás reakciót – abszolút nem tapasztaltak.

Van-e kizáró oka, hogy valaki ne kaphasson oltást a korosztályból?

A gyermekeknek, akiknek esetleg korábban súlyos allergiás reakciójuk volt, intézményi háttérrel javasolt az oltás felvétele.

Szintén az orvos kezében van a döntés az oltás időpontjáról akkor is, ha az oltásra váró gyermek immunrendszert gyengítő kezelést kap.

Akut lázas betegség esetén pedig mindenképpen meg kell várni, amíg a gyermek meggyógyul.

(Borítókép: Beoltanak egy kisfiút Pfizer-vakcinával. Fotó: Andrej Ivanov / AFP)

Rovatok