Index Vakbarát Hírportál

Cseh Katalin „cégügyeihez” köthető házkutatást tartott a NAV

2021. december 8., szerda 12:57 | aznap frissítve

„Házkutatást tarthattak egy Cseh Katalin cégügyeihez kapcsolódó telephelyen” Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt – írta meg a Mandiner. A portál olvasói információra és a hozzájuk eljuttatott fotókra hivatkozott, továbbá két képet is megjelentetett a NAV feltételezett akciójáról. Az ügyben a NAV és a Momentum is válaszolt az Indexnek.

„A felvételek a Cseh Katalin momentumos politikus cégügyeihez köthető telephely közelében készültek, ahol olvasónk éppen a kutyáját sétáltatta” – számolt be a Mandiner a közzétett képekkel összefüggésben.

Szeptember elején jelentette be Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt feljelentést tett Cseh Katalin ellen a NAV-nál.

Az Index telefonon kereste a Momentum sajtóosztályát, ők is a sajtóból értesültek a feltételezett házkutatásról. Lapunk kérdésére elmondták, hogy Cseh Katalin európai parlamenti képviselő jelenleg Brüsszelben tartózkodik. A párt későbbre ígért tájékoztatást, ez kora délután meg is érkezett. Cseh Katalin válaszát szó szerint, változtatás nélkül közöljük:

A NAV akciója egyértelműen politikai töltetű: ezzel próbálják elterelni a figyelmet az elmúlt évek legsúlyosabb politikai korrupciós ügyéről, arról, hogy Orbán Viktor bizalmasa, Völner Pál csődbe ment embereken nyerészkedve sokmilliós kenőpénzeket fogadott el a bírói végrehajtói kar elnökétől. Nagyon szomorúnak tartom, hogy a NAV ma a hatalom politikai fegyvereként működik, de ez aligha lep meg bárkit is az Orbán-kormány tizenegyedik évében. Ahogyan az sem meglepetés, hogy ezzel próbálják meg elterelni a figyelmet a hazugságspirálba keveredett korrupt fideszes politikus ügyéről. Javaslom, a propagandagyár inkább Orbán Viktor bizalmi emberének ügyét járja körbe, ott még találni is fognak valamit.

Az Index kérdéssel fordult a NAV felé is, tőlük rövid válasz érkezett:

A helyszínen a NAV nyomozói tartottak kutatást. Folyamatban lévő ügyről azonban a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket.

Az ügy előzménye, hogy még júliusban a Bennfentes.net nevű portálon Anonymus-álarcos figurák videókban arról beszéltek, hogy „lelepleznek egy kétszínű ellenzéki politikust”, aki „haveri cégek” révén több milliárd forint európai uniós támogatást nyerhetett el. Néhány nappal később kiderült, hogy Cseh Katalinra, a Momentum európai parlamenti képviselőjére gondoltak. A portálon arról írtak, hogy egy korábban az ellenzéki politikushoz köthető cégnek, illetve egyéb más cégeknek a székhelye ugyanazon a váci címen van, és mintegy 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást, valamint háromszázmillió forintnyi állami közbeszerzést nyertek el.

A Cseh Katalin ügyének középpontjában szereplő cég a Pannónia Nyomda Kft., amelynek 2013 és 2018 között volt az ügyvezetője a politikus. A céget 2010-ben Cseh Katalin apja alapította. A Bennfentes.net arról is írt, hogy a cég egy EU-s pályázaton több mint 68 millió forint támogatást nyert egy hologramos technológia kifejlesztésére, majd aztán kb. 217 millió forintot nyert egy holografikus térinformatikai leírónyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.

„A fideszes propagandagyárban összedugták a fejüket, és egy lejáratónak nehezen nevezhető írás született. Milliárdokat összeszedő politikusról és állítólagos korrupcióról beszélnek, ami hazugság” – írta akkor az ügyre reagálva Cseh Katalin. Az ügyben több feljelentés és bejelentés is született. A momentumos politikus jelezte, hogy áll elébe a vizsgálatoknak.

Szeptemberben Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az MTI-vel közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságánál tett feljelentést a Cseh Katalinhoz köthető cégek állami támogatásával kapcsolatban. A politikus akkor azt állította, hogy a feljelentése mellé csatolt dokumentumok – cégkivonatok, tulajdoni lapok és támogatási szerződések – igazolják, hogy a Cseh Katalinhoz kapcsolható céghálózat nem arra a célra a használta fel az állami és európai uniós támogatást, mint amire a pályázatokat benyújtotta.

A momentumos politikus az Indexnek is elküldte reagáló közleményét, amelyben azt írta, elhiszi, hogy „az egykori elszámoltatási kormánybiztos végre szeretne valami eredményt felmutatni, de csalódás fogja érni”.

Rovatok