Index Vakbarát Hírportál

Ónos eső és havazás miatt kiadták a figyelmeztetést

2021. december 9., csütörtök 07:16 | aznap frissítve

Csütörtökön erősen csapadékos időjárásra kell készülni az ország egész területén, a Dunántúlon egymást válthatja a havas és az ónos eső, míg északnyugaton havazhat. Keleten és délen az eső lesz a meghatározó – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzéséből.

Az ország nyugati és középső tájaira riasztást adott ki az OMSZ az ónos eső miatt. Az előrejelzés szerint napközben az Alpokalján, a Kisalföldön tovább folytatódik az éjszaka kezdődött havazás, míg a Dunántúl más részein kezdetben havas esőre, fagyott esőre, illetve ónos esőre egyaránt lehet számítani, majd dél felől egyre inkább eső lesz jellemző.

A reggeli órákig ónos esőre főként a Dunántúl középső és keleti felén lehet számítani (döntően átmeneti jelleggel), de kiemelten Veszprém megyében 1 millimétert meghaladó (akár 5 millimétert megközelítő) mennyiség is lehetséges a késő délelőtti órákig.

A csapadék halmazállapota napközben északnyugat felől egyre nagyobb területen havazásba vált át, azonban a halmazállapot-váltás határa még meglehetősen bizonytalan. Összességében az Északnyugat-Dunántúlon, illetve a Dunántúli-középhegység térségében lehet 10 centimétert meghaladó (az Alpokalján akár 20 centiméteres) hóréteg, míg a Dunántúl északkeleti részén, a főváros térségében általában 5 centiméteres hómennyiség gyűlhet össze. A napközben megélénkülő északnyugati szél az Észak-Dunántúlon hordhatja a havat.

Csütörtök délelőtt keleten is megnövekszik a felhőzet, így általában borult lesz az ég, csak estétől nyugaton lehet némi szakadozás. Sokfelé, de a keleti megyékben csak estétől várható csapadék. A Dunántúl északnyugati részein tartós, kiadós havazásra, kissé délebbre vegyes halmazállapotú csapadékra, míg a délkeleti, keleti részeken döntően esőre kell számítani. Reggel, kora délelőtt többfelé átmeneti jelleggel ónos eső is eshet.

Napközben a Dunántúlon egyre többfelé vált át a halmazállapot havas esőre, majd hóra, így estére a Dunántúl nagyobb része fehéredhet ki, a nyugati megyékben vastag hóréteg is kialakulhat. A Dunántúlon az északi, másutt a keleties szelet kísérhetik élénk, olykor erős széllökések. Délutántól a Tiszántúlon délire fordul a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 0 és 8 fok között alakul, az Alpokalján lesz a hidegebb. Késő estére mínusz 2 és plusz 5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Estére a Dunántúlon már szakadozottabb lesz a felhőzet, míg keletebbre erősen felhős vagy borult lesz az ég. A csapadékzóna kelet felé vonul, a Duna–Tisza közén is egyre nagyobb területen várható vegyes halmazállapotú csapadék, míg a keleti határszélen végig esőre lehet számítani. A nyugati, délnyugati szél időnként megélénkülhet, a hajnali órákban viszont már mérsékelt marad.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és plusz 3 fok között alakul, keleten lesz enyhébb az idő. A nyugati gyengébben felhős, szélcsendes, hófödte tájakon akár mínusz 10 fok köré hűlhet le a levegő. 

Figyelmeztet a Katasztrófavédelem

Azt kérik az autósoktól, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak. Ha az utazás elkerülhetetlen, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt arra az esetre, ha hosszabb ideig kellene várakozni.

(Borítókép: havas fák Kékestetőn 2021. december 3-án. Fotó: Komka Péter /MTI)

Rovatok