Index Vakbarát Hírportál

Fővárosi Főügyészség: Budapest a bűnözés fővárosa is

2021. december 10., péntek 15:14

Hallgatva a modern idők szavára, rendhagyó, közel 6 perces imázsvideóban mutatkozik be a Fővárosi Főügyészség, amelyben Ibolya Tibor főügyész kalauzolja a nézőket. A videóból például kiderülnek olyan érdekességek, hogy közel 700 munkatárs, több mint 400 ügyész dolgozik a budapesti intézményben.

Ibolya Tibor elmondása szerint helyzetük azért is különleges, mert Budapest nem csupán az ország gazdasági, közigazgatási és kulturális központja, ugyanúgy az igazságszolgáltatás és a bűnözés szempontjából is az ország fővárosa.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy éves szinten az országban megvalósult bűncselekmények 25-30 százalékát a fővárosban követik el, amelyből az következik, hogy a Fővárosi Főügyészségen senki sem unatkozik.

A főügyész rámutatott arra is, hogy ők igencsak speciális területeket és feladatokat látnak el. Például nagyon sok a praxisukban a vagyon elleni és az erőszakos bűncselekmény, és mivel a bankok központja Budapest, és a kiemelt adózók is hozzájuk tartoznak, a gazdasági bűnözés a fővárosban jóval jellemzőbb, mint az ország más településein.

Valamint a videóból az is kiderül, hogy kik és pontosan, mihez értenek és mivel foglalkoznak az ügyészek, miért szerepel sokat a Fővárosi Főügyészség az esti híradókban, ahogy az is, mit jelent a cyber-hálózat bevezetése az Fővárosi Főügyészségen és alegységein, és hogyan kell digitális bizonyítékokat beszerezni.

(Borítókép: A Fővárosi Főügyészség épülete. Fotó: Magyarország Ügyészsége / youtube)

Rovatok