Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a fertőzöttek száma, kevesebben vannak kórházban

2021. december 10., péntek 08:54 | aznap frissítve

Péntekre 6884 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, meghalt 166 ember – ismertette a legfrissebb járványadatokat Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel. 

A miniszterelnök az operatív törzs adatait közölve elmondta: a korábbihoz viszonyítva kevesebben, összesen 6939-en vannak kórházban. Csökkent a lélegeztetőgépen tartott betegek száma, harmadik oltásból pedig 42 453 dózist adtak be. 

EDDIG 6 176 567 EMBERT OLTOTTAK BE, KÖZÜLÜK 5 883 873-AN A MÁSODIK, 2 906 959-EN PEDIG MÁR A HARMADIK ADAG VAKCINÁT IS MEGKAPTÁK.

Orbán Viktor úgy értékelt, a helyzet jelenleg inkább javul, „a mostani hullámnak a csúcsán vagyunk”. Hangsúlyozta: a koronavírus ellen nincsen más orvosság, csak az oltás. Korábbi kijelentését megismételve hozzátette,

ha nem vagyunk beoltva, kis karácsonyunk lesz, ha be vagyunk oltva, viszont nagy karácsony.

A csütörtökön közzétett adatok szerint 7310 új fertőzöttet regisztráltak, a fertőzésben 215 ember halt meg. 

A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében november 22–28. között oltási akcióhetet szerveztek a kórházi oltópontokon, amit a kormány először egy héttel, majd utána még egy héttel meghosszabbított, december 12-ig bezárólag.

Hamarosan egy új korcsoportban, az 5–11 év közötti gyermekeknél is megkezdődik az oltás Magyarországon. Erre a szülők szerda óta regisztrálhatják a gyermeküket, akiket a szokásosnál kisebb adaggal fognak beoltani.

A Dél-Afrikából elindult omikron-variánssal kapcsolatban Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa péntek reggel a közszolgálati televízió reggeli műsorában elmondta: eddig még nem találtak olyan mintát, amely azt támasztaná alá, hogy megjelent volna Magyarországon a koronavírus új variánsa. 

(Borítókép:  Balázs Attila / MTI)

Rovatok