Index Vakbarát Hírportál

Egyes szintű figyelmeztetést adtak ki szinte az ország egész területére

2021. december 11., szombat 15:00

Viharos, fagyos széllökések várhatók.

Szombaton a Tiszántúlon, illetve Dél-Magyarországon túlnyomóan borult lesz az ég, másutt szakadozottabb felhőzetre számíthatunk. A délkeleti, keleti megyékben valószínű csapadék: főleg eső, helyenként havas eső. A vasárnap azonban sokkal barátságtalanabb időt hoz – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Szombaton az északi szelet nagy területen erős, sőt északkeleten és a Dunántúlon többfelé viharos lökések kísérik, utóbbi területen helyenként hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 5 és plusz 3 fok között alakul.

Vasárnap a Dunántúlon vékonyodik, feloszlik a rétegfelhőzet nagy része, általában több órára kisüt a nap, ezért ott nem valószínű a csapadék. A Dunától keletre erősen felhős, illetve borult ég lesz a jellemző. Elsősorban a Tiszántúlon és a Duna-Tisza köze keleti felén számíthatunk többfelé esőre, helyenként havas esőre, hóra, a délutáni, esti óráktól egyre inkább havazásra. A nagyobb mennyiségű csapadék a Dél-Alföldön hullhat. Az északi, északnyugati szél az ország nagy részén erős, sőt sokfelé viharos lesz, amely helyenként hófúvást okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmzetető előrejelzése szerint a vasárnapra virradó éjszakán az erősödő északi szél miatt előbb a Bakonyban, majd később általában a hóval borított dunántúli tájakon helyenként hófúvásra lehet számítani. Vasárnap megerősödik, a Dunántúlon és az északkeleti területeken viharossá fokozódik az északi szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hatalmas széllökések miatt egyes szintű figyelmeztető jelzést adott ki az ország szinte egész területére. Egyedül Veszprém megyében van kettes fokú figyelmeztető jelzés érvényben, Nógrád megyében pedig egyelőre nincs kiadva figyelmeztetés.

A hóval borított nyugati-északnyugati tájakon, kiváltképp Veszprém megyében a viharos szél hófúvást okozhat. Emiatt a meteorológusok egyes fokú figyelmeztetést adtak ki Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Eszterom területére. Veszprém megyében hófúvás miatt is kettes fokú jelzés van érvényben.

A keleti területekre érkező vegyes halmazállapotú csapadék vasárnap a déli órákat követően egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, majd hóba. Elsősorban a délkeleti tájakon maximum 5 centiméter, lokálisan ezt meghaladó hómennyiség is lehet. Havazás miatt három megyében van érvényben figyelmeztető jelzés:

Az orvosmeteorológiai jelenés szerint eleinte fronthatás nem várható, majd szombat estétől kettős fronthatásra számíthatunk.

Emiatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A közlekedésben résztvevőket fokozott óvatosságra intik, ugyanis a megnövekvő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

(Borítókép: Hófedte háztetők a Zala megyei Nagybakónakon 2021. december 9-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok