Index Vakbarát Hírportál

Eső és hófúvás is lesz

2021. december 11., szombat 07:17

Szombaton délelőtt erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban az Észak- és Nyugat-Dunántúlon lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. Ezt követően főként a déli megyékben valószínű eső, a Dél-Dunántúlon havas eső is előfordulhat – közölte honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északi, északkeleti szél estétől nagy területen megerősödik, késő estétől az Észak-Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek, ami a Bakonyban hófúvásokat eredményez. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul. Késő estére -3, +4 fokra hűl le a levegő.

Szombat estig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, ezért nincsen figyelmeztetés kiadva a meteorológiai szolgálat részéről. Hozzáteszik, ugyanakkor, hogy főként az Észak-Dunántúlon, Észak-Magyarországon a nap első felében néhol gyenge ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Elsősorban az Észak-Alföldön, illetve a felhőben lévő dombvidéki, hegyvidéki tájakon korlátozott látási viszonyokra, ködre lehet számítani. Napközben a déli országrészben előforduló gyenge csapadék jellemzően eső, esetleg havas eső formában várható, illetve a Dél-Dunántúl magasabban fekvő dombvidéki részein, illetve a Mecsekben némi hó is lehetséges, írják. 

Lehangoltság, fásultság

A hétvége első napjára jellemző orvosmeteorológiáról már az Időkép ír. Szombaton nem érkezik front, de felhős, szürke időre készülhetünk. Egész nap gyakori panasz lehet a lehangoltság, fásultság, a kedvetlenséggel párhuzamosan pedig jelentősen csökkenhet a teljesítőképesség.

Az erre érzékenyek vérnyomásproblémákat tapasztalhatnak, szédülés, kisebb rosszullét léphet fel. Délutántól a szeles tájakon fejfájás, nyugtalanság is előfordulhat. A hideg, nyirkos időben a kopásos eredetű ízületi fájdalmak is felerősödhetnek.

Aki vezet, arra kell figyelnie a reggeli órákban is, hogy az ország déli részében eshet kevés eső, itt vizes, csúszós útszakaszokra lehet számítani, nyugaton, északnyugaton pedig még előfordulhatnak latyakos, havas, főként a hajnali, reggeli órákban jeges útszakaszok. Többfelé ködre, rossz látási viszonyokra van kilátás. Délutántól egyre többfelé élénk, délnyugaton helyenként erős lökések kísérhetik az északi szelet, melyek csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Rovatok