Index Vakbarát Hírportál

A stratégiai gázkészletből kap gázt a győri távhőszolgáltató

2021. december 14., kedd 19:30

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lehetővé tette a győri távhőszolgáltató számára, hogy 2021. december 21-ig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztonsági földgázkészletéből lássa el fogyasztóit.

A MEKH közleménye szerint azért hozták meg ezt a döntést, hogy a Győr-Szol Zrt. által ellátott felhasználók távhőszolgáltatása biztosítva legyen. A győri távhőszolgáltató szerződött földgázkereskedője, a Global NRG Zrt. ugyanis december 14-én 6 órától felmondta a céggel kötött földgáz-kereskedelmi szerződést.

A MEKH a távhőszolgáltatásról szóló törvény rendelkezései alapján hivatalból indított eljárás keretében határozatot hozott a földgázforrás nélkül maradó győri távhőszolgáltató ideiglenes ellátásáról

– írják a közleményben.

A győri cégnek december 21-én 6 óráig kell új földgáz-kereskedelmi szerződést kötnie, az átmeneti időben a távhőtermelő a jogszabályban meghatározott szabályozott díjat köteles fizetni a stratégiai készletből felhasznált földgázért.

A szolgáltató cég a földgáz biztonsági készlet mértékéről szóló miniszteri rendelet szerinti mobil földgázkészletből legfeljebb 1 272 000 megawattóra mennyiségig jogosult vételezni hatósági földgázáron.

A Global NRG Zrt. 2014 óta látja el földgázzal a Győrben távhőszolgáltatásért is felelős Győr-Szol Zrt.-t. A földgázkereskedő októberben kezdeményezte a 2020–2021-es, valamint a 2021–2022-es szerződés módosítását a gázárak drasztikus változása miatt, amelyhez a győri közgyűlés december 7-én nem járult hozzá.

(MTI)

Rovatok