Index Vakbarát Hírportál

Műemlék épületeket is elpasszolna Baja momentumos vezetése

2021. december 14., kedd 08:18

Több használaton kívüli önkormányzati ingatlant is eladhatnak Baján, köztük két műemléki védettségűt is.

Baja momentumos polgármestere, Nyirati Klára nemrég kezdeményezett konzultációt ezeknek az ingatlanoknak az eladásáról. Egyesek kifogásolták, hogy a kérdőíveken a név és a cím feltüntetését is kérték, ellentétben a szokásos gyakorlattal. 

A konzultációs ívek kézbesítése késett is, amit a polgármester azzal indokolt, hogy az illetékes kormányhivatallal és a belügyminiszterrel is egyeztetni kellett az adatvédelmi kérdésekről. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva azonban mindkét hivatal cáfolta a polgármester állítását. A polgármester erre válaszul feltöltötte a hivataloktól kapott levelet, amelyek viszont az önkormányzat csoportos adatkérésére válaszoltak, és nem arra, hogy adatvédelmi szempontból megfelelő-e a kérdőív. 

A kérdőívből végül 28 589 példányt küldtek ki, ebből 1740-et töltöttek ki érvényesen. A válaszolók többsége, 1216 fő a nem használt önkormányzati ingatlanok eladása mellett foglalt állást.

A Mandiner szerint a konzultáció eredményére hivatkozva 

a városvezetés két olyan műemlék épületet is felvenne az eladásra szánt ingatlanok közé, amelyek eladását korábban már elvetették.

A Helyőrségi Klub és egy Táncsics Mihály utcai műemlék épület eredetileg lekerült a listáról, mert a helyiek különösen rosszul fogadták az ezek eladására vonatkozó szándékot. Júliusban a képviselő-testület úgy döntött, hogy ezeket nem adják el, most viszont úgy fest, hogy akár ezektől is megválhat az önkormányzat.

Egy neve elhallgatását kérő helyi ellenzéki képviselő azt mondta: nem érzékel olyan forráshiányt, amely az ingatlanok eladását indokolná. Hivatkozott többek között arra az 570 milliós, járványterhekkel összefüggő kormányzati kompenzációra, amelyet Baja kapott a közelmúltban, illetve egy nagyarányú részvényértékesítésre is.

(via Mandiner)

(Borítókép: Baja, Polgármesteri Hivatal. Fotó: Google Streetview)

Rovatok