Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Előválasztás, népszavazás, kormányváltás

2021. december 14., kedd 14:09

A mai nap remélhetőleg Orbán Viktor rendszerének utolsó teljes évének utolsó parlamenti napja – kezdte sajtótájékoztatóját Márki-Zay Péter a Kossuth téren, mögötte ellenzéki képviselőkkel és képviselőjelöltekkel.

Márki-Zay Péter szerint az a céljuk, hogy a jövőben ne fordulhasson elő személyre szabott törvénykezés és törvényesített lopás, Magyarország ne legyen többé következmények nélküli ország. Kifejtette: a jogállam hiánya és a korrupció az oka annak, hogy nem kapjuk meg az Európai Uniótól nekünk járó forrásokat a helyreállítási alapból.

A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta, ha áprilisban leváltják „ezeréves történetünk legkorruptabb kormányát”, akkor nem a kiváltságos kevesek fognak gazdagodni, hanem felemelkedést biztosítanak mindenkinek.

A rendszerváltás és kormányváltás tétje, hogy Magyarország egy gyűlölködő országból szeretemország legyen. Együtt valljuk, hogy a sötétséget sötétséggel nem lehet legyőzni, csak világossággal. A gyűlölködést csak szeretettel lehet legyőzni.

Márki-Zay Péter kitért Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezésére is. Még nem kapták meg a Nemzeti Választási Irodától az íveket, de reményeik szerint szerdán elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat a következő két kérdéshez:

Márki-Zay Péter először úgy fogalmazott, hogy az EU legrövidebb álláskeresési támogatását harminc napról kilencven napra emelnék, később az ATV-től a miniszterelnök-jelölti stábhoz igazolt Simon András korrigálta: az álláskeresési járadék jelenleg kilencven nap, ezt hosszabbítanák meg 270 napra.

A népszavazási kezdeményezés sikeréhez kétszázezer aláírást kell összegyűjteniük, Karácsony Gergely azt állítja, ez még idén meglesz.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt is elmondta, hogy Magyarország megyei jogú városainak közterein és az összefogás pártjainak irodáiban is alá lehet írni az íveket, az ellenzéki képviselők és képviselőjelöltek közösen fognak gyűjteni.

Márki-Zay Péter azzal zárta beszédét, hogy az előválasztás, a népszavazás, a kormányváltás ebben a sorrendben része annak a folyamatnak, amelyben Magyarországnak a kijárat ebből a mély gödörből csak felfelé van.

Márki-Zay Péter december elején adott interjút az Indexnek, amely itt olvasható.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. október 17-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok