Index Vakbarát Hírportál

A szerelem mindent legyőz? Kiderült, hogy randiznak-e az oltottak oltatlanokkal

2021. december 14., kedd 08:43

Az oltás az élet egyre több területén válik fontos szemponttá, számos országba csak a vakcina birtokában utazhatunk, de hazánkban jelenleg az 500 főnél nagyobb rendezvényeken is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Úgy tűnik, hogy az oltás a párkeresésben is megjelent mint szempont: az oltottak javarészt oltottakkal, az oltatlanok pedig javarészt oltatlanokkal randiznak, de a két tábor egymástól sem zárkózik el teljesen.

Másfélszer több levelet kapnak azok a szinglik, akik be vannak oltva – derült ki a randivonal.hu felméréséből. Az ismerkedők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem is kell kerülgetniük a forró kását, az oldal készítői ugyanis létrehozták a „Beoltva” plecsnit, így bárki tudathatja a másikkal, hogy már megkapta az oltást. 

Jelenleg minden nyolcadik aktív felhasználó állította be a jelölést az adatlapján.

A kutatásból kiderült az is, hogy az életkor emelkedésével növekszik az átoltottság aránya is, de az iskolai végzettséget tekintve ugyanolyan magas arányban vették már fel az oltást a társkeresők, akár felsőfokú, akár általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. A nemeket tekintve a férfiak között pár százalékkal többen vannak a beoltottak a nőkhöz képest.

Az oltottak ötöde nem kezdeményez, ha nem látja a „Beoltva” plecsnit

Habár az oltottak több mint 80 százaléka nem levelez jelenleg olyan társkeresővel, aki nincs beoltva, ugyanakkor a válaszadók kétharmada nem zárkózna el, ha egy számára vonzó, de nem beoltott társkereső kezdeményezne. Igaz, a nők csak negyedannyira nyitottak a férfiakhoz képest ilyen esetekben. Más szemszögből viszont a beoltottaknak nagyjából az ötöde nem kezdeményez, ha nem látja a „Beoltva” jelölést az adatlapon, de több mint fele szerint fennáll az esély, hogy az illető csak nem élt az adatlapon való feltüntetés lehetőségével. Mindez arra utal, hogy a beoltottak nem feltétlenül elutasítóak az oltatlanokkal.

Az oltást már felvett válaszadóknak csak a harmada kérdez rá a másik oltottsági állapotára, és csak az ötöde nem tudna érzelmileg kötődni egy olyan emberhez, aki nincs beoltva. De vajon hasonlóan vélekednek, akik nem oltatták be magukat?

Az oltatlanok szerint

A másik táborhoz hasonlóan az oltatlan társkeresők 80 százaléka sem levelez jelenleg olyan társkeresővel, aki be van oltva, de ugyanennyire elfogadnák, ha egy oltott társkereső kezdeményezne. Az eredmények azt is megerősítették, hogy az oltás nélküli társkeresőket kevésbé érdekli a másik hozzáállása, mert 

csak minden hatodik társkereső kérdez rá az oltottsági állapotra, ha nem látja a „Beoltva” jelölést.

Összességében úgy tűnik tehát, hogy az oltást elutasító társkeresők egy kicsit nyitottabbak, csupán az oltatlan felhasználók ötöde nem tudna érzelmileg kötődni egy beoltott partnerhez.

(Borítókép:  Vuk Valcic / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok