Index Vakbarát Hírportál

A friss adatok szerint ismét nőtt az új fertőzöttek száma

2021. december 15., szerda 09:07

Az áldozatok száma viszont csökkent az elmúlt 24 órában.

Az elmúlt napon 5506 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 153 beteg – derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon szerdán közzétett adatokból.

Az előző napon közölt adatok alapján Magyarországon 3575 új fertőzöttet azonosítottak, a betegség szövődményeibe 195-en haltak bele. Kórházban 6507 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 563-an voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 192 253 fő volt, közülük 5 900 371 fő már mindkét oltást felvette, a harmadik oltás lehetőségével 3 014 936-an éltek.

Közben a kormány újabb oltási akciót szervezett, amely csütörtökön indul, és december 18-ig, azaz szombatig tart majd. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az első, az elmaradt második és akár a megerősítő harmadik oltást. Az oltás felvételére továbbra is 101 kórházban lesz lehetőség. Előzetes időpontfoglalás nélkül az alábbi időpontokban lehet menni az oltópontokra: 

A kórházi oltópontokon csak a 12 év felettieket oltják az oltási akcióban, az 5–11 éves gyerekek oltására továbbra is csak időpontfoglalással vagy házi gyermekorvosnál van lehetőség. A gyerekek oltására alkalmas vakcinaszállítmány kedden érkezett meg a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A virológusok és a szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy a koronavírus omikron-változata újabb járványhullámot idéz elő. Jakab Ferenc, a pécsi egyetem virológusprofesszora szerint nincs rá bizonyíték, hogy ez a változat megfékezné a pandémiát. Korábban Karikó Katalin is kifejtette a véleményét a vírusváltozattal kapcsolatban. A világhírű kutató szerint ha az omikron valóban kiszorítja a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódni, sőt elérhetnénk a nyájimmunitást.

(Borítókép:  Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Szent László Kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. december 13-án.  Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok