Index Vakbarát Hírportál

Indulhat az aláírásgyűjtés, Karácsony Gergely megkapta az íveket

2021. december 15., szerda 18:25

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerda délután átadta Karácsony Gergelynek a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit – tudatta az NVI sajtóosztálya közleményben az MTI-vel.

A szervező a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdéseket illetően kérdésenként 26 667 ívet igényelt, de az aláírásgyűjtés ideje alatt bármikor igényelhetők további aláírásgyűjtő ívek. Egy íven legfeljebb 15 aláírás szerepelhet. A gyűjtésre a szervezőnek 120 napja van, ezt követően az NVI-nek hatvan nap áll a rendelkezésére, hogy az aláírásokat a rendelkezéseknek megfelelően ellenőrizze.

A gyűjtési időszak alatt legalább kétszázezer érvényes aláírás megszerzése szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást. Az aláírásgyűjtés két kérdésben kezdődhet meg. A két népszavazási kérdés a következő lesz:

Karácsony Gergely az NVI előtt tartott, online közvetített sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az aláírásgyűjtés megkezdésével eljött az ideje annak is, hogy az „előválasztás sikere után újra ott legyünk az emberek között, újra ott legyünk az utcákon, hogy újra beszélgessünk Magyarország legfontosabb ügyeiről és vigyük tovább a változást”.

Előválasztás, népszavazás és kormányváltás. Ez az a menetrend, amit kínálunk a változást akaró embereknek és mindenki másnak Magyarországon

 – foglalta össze a politikus, felidézve, hogy még a nyáron öt kérdésben nyújtott be népszavazási kérdéseket, és végül két kérdésben kezdődhet meg az aláírásgyűjtés. Elmondása szerint az általa benyújtott népszavazási kérdésekkel alternatívát kívánt nyújtani, mert

ott van a Fidesz kamunépszavazása, ami csak arra alkalmas, hogy félrevezesse az embereket, gyűlöletet keltsen és elterelje a figyelmet a valódi társadalmi kérdésekről.

Karácsony Gergely szerint a céljuk, hogy minél előbb összegyűljön az a kétszázezer aláírás, ami ahhoz szükséges, hogy az álláskeresési támogatás kilenc hónapra emeléséről és a Fudan-törvény hatályon kívül helyezéséről is lehessen szavazni.

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, minden magyart érintő ügy, hogy Ferencvárosba ne a kínai Fudan Egyetem, hanem a tizenkétezer kollégiumi férőhelyes diákváros épüljön meg. Kiemelte, a népszavazáson arról mondhatnak majd véleményt az emberek, hogy „akarnak-e Kínának trójai falovat Európában, itt, a Ferencvárosban, a Duna partján a mi pénzünkből”. Bejelentette továbbá, hogy a jövő évi választásokon közösen szereplő ellenzéki pártok mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is részt vesz az aláírásgyűjtésben.

Jámbor András, Budapest 6. számú, ferencvárosi és józsefvárosi választókerületének a Párbeszéd által jelölt közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje arról értekezett, a két kérdés szerinte arról szól, hogy az elmúlt tíz évben a Fidesz cserben hagyta azokat, akik bajba jutottak, például azokat, akik a koronavírus-járványban bevezetett korlátozások miatt elvesztették a munkájukat.

(via MTI)

Rovatok