Index Vakbarát Hírportál

Páholyból figyelhette 95 utas, amint otthagyja őket a gép a Liszt Ferenc repülőtéren

2021. december 15., szerda 20:53

Szellősen megtelt Wizz Air-gép szállt le Berlinben, ám nem azért, mert nem fogytak el a helyek, hanem mert 95 embert otthagytak Budapesten.

A 11:05-kor induló Budapest-Berlin járatra a beléptetést végző munkatárs összeszólalkozott az egyik utassal, aki nem rendelkezett egy, a Németországba való belépéshez szükséges dokumentummal. Az utasok szerint a vitát követően a légitársaság alkalmazottja 84 ember után lezárta a beszállást, majd azt jegyezte be a rendszerbe, hogy 95 utas nem jelent meg, illetve nem rendelkeznek az említett dokumentummal. Csakhogy a 95 utas ott volt, végig is nézték, ahogy a repülőgép felszáll – értesült a Telex.

A Wizz Air azzal indokolta a történteket, hogy több mint 50 utas nem rendelkezett a kért dokumentummal, emiatt nem szállhattak fel a járatra. A hivatalos nyilatkozat szerint:

december 15-én délelőtt a Budapest-Berlin között közlekedő Wizz Air járatnál több mint 50 utas nem rendelkezett kitöltött PLF (passenger locator form) dokumentummal, amely kötelező feltétel ahhoz, hogy beléphessenek Németország területére.

Hozzátették, ezt a protokollt Németország írta elő, nem a légitársaság, így kénytelenek voltak megtagadni a beszállást. Azt írták, jelenleg azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbb érintett utast átfoglalják mielőbb más járatokra, illetve, hogy az arra igényt tartóknak szállást és ellátást biztosítsanak.

Csakhogy az utasok egészen mást állítottak, szerintük minden szükséges dokumentum az érvényes jegyükkel együtt náluk volt. Állítólag olyan is akadt, akinek már beszkennelték a jegyét és volt is beutazási bejelentője (Einreisemeldung), azonban így sem engedték fel a gépre. Az utasok nem voltak hajlandóak elhagyni a kapu környékét, mire az alkalmazott kihívta a rendőrséget. Ezt követően a személyzet elhagyta a pultot, hivatalos tájékoztatást az utasok nem kaptak.

Az utasok elmondása szerint senki nem kérdezte meg őket a digitális beutazási bejelentőjükkel kapcsolatban, tekintve, hogy el se jutottak a kapuig, ahol egyebek között ezt is ellenőrizték volna. A Telex ekkor megkérdezte a Wizz Airt, hogy végül hány utas tudott elutazni, illetve mennyien maradtak Budapesten, azonban a korábban megadott válaszon felül a légitársaság nem kívánt nyilatkozni.

(via Telex)

Rovatok