Index Vakbarát Hírportál

Az orrunkig sem fogunk látni, elfúj minket a szél

2021. december 16., csütörtök 06:53 | aznap frissítve

Ködösen, párásan indul a csütörtök, majd egy melegfront érkezik az országba, ami esőt hozhat, miközben a Dunántúlon feltámad az északnyugati szél – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az OMSZ szöveges figyelmeztetés adott ki, mert  főként a Duna-Tisza közén, illetve a Dunántúl keleti, délkeleti részén helyenként sűrű, zúzmarás köd várható. Napközben javulnak a látási viszonyok. Reggel Észak-Magyarországon helyenként kis mennyiségű ónos eső előfordulhat. 

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég ma délelőtt. Általában javulnak a látási viszonyok, néhol viszont tartósan ködös idő várható. Egyes helyeken jelentéktelen szitálás, gyenge eső, reggel északkeleten átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél az Észak-Dunántúlon megerősödik, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet általában 1 és 5 fok között valószínű, de a szeles Észak-Dunántúlon 6, 8 fok is lehet. Késő estére -2 és +6 fok közé hűl le a levegő. 

Estére egy észak felől érkező hidegfront hatására egyre nagyobb területen oszlik fel a felhőzet, ugyanakkor a keleti tájakon még hajnalban is erősen felhős vagy borult lehet az ég. Legfeljebb jelentéktelen eső fordulhat elő néhol. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk, helyenként erős marad, míg másutt jellemzően mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között alakul, a szeles Dunántúli tájakon lesz fagymentes az éjjel. 

A magasban zajló erőteljes melegedés hatására főleg a melegfrontra érzékenyeknek lehet nehezebb napjuk – derül ki az időkép orvosmeteorológiai előrejelzéséből. Krónikus fejfájás, bágyadtság, tompaság, illetve koncentrálásbeli zavarok léphetnek fel. Ráadásul reggel még többfelé nyirkos, ködös lesz az idő, így a kopásos eredetű ízületi panaszok továbbra is fennállhatnak. 

(via Időkép, Országos Meteorológiai Szolgálat)

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok