Index Vakbarát Hírportál

Megnyílt az út a vakcinák hatásosságának magyarországi vizsgálatára

2021. december 16., csütörtök 16:14

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában is izolálták a koronavírus omikron-variánsát, aminek azért van jelentősége, mert ezzel megnyílt az út a vakcinák hatásosságának magyarországi vizsgálatára az új mutánssal szemben – közölte az NNK csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint mostantól a területi laborok számára is elérhetővé válik a vírusmutáció nem mesterséges kontrollja, így biztosított a vírusmutáció pontosabb azonosítása. A vírustenyészetet a magyar vakcina fejlesztésébe és a vírusellenes szerek tesztelésébe is bevonják.

A sikerhez nagy mértékben hozzájárult, hogy az NNK partnereivel együtt folyamatosan szekvenálja és nyomon követi a Magyarországon jelen lévő vírusvariánsokat

– írták.

Mint megírtuk, ez a variáns minden előzőnél több mutációval rendelkezik, és ezek közül néhány fokozottabb fertőzőképességét jelenthet, illetve képessé teheti az immunrendszerünk vagy akár vakcinák által jelentett védettség megkerülésére is. 

A vírus most úgy viselkedik, mint bármilyen más rendkívül fertőző légúti vírus. Ezt Michael Osterholm, a CDC és a Minnesotai Egyetem kutatója jelentette ki. A magyarázat pedig viszonylag egyszerű: az omikron-variáns genetikai információt cserélhetett egy közönséges náthát okozó, korábban is ismert humán koronavírussal.

Ez esetünkben jó hír is lehet, mivel azt jelentheti, hogy a világjárvány okozója szelídül, és ugyan még fertőzőbbé válhat, sőt akár a vakcinákat és az immunrendszerünket is képes lehet megkerülni, de az általa okozott betegség jelentősen kevésbé súlyos az eddiginél.

Rovatok