Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a fertőzöttek száma, 154-en haltak meg

2021. december 17., péntek 09:04

Az elmúlt napon 4977 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 154 beteg – derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon pénteken közzétett adatokból.

Az előző napon közölt adatok alapján 5298 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon 29 752 mintavétel mellett, a betegség szövődményeibe 144-en haltak bele. Kórházban 6109 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 542-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 200 040 volt, közülük 5 194 603 fő már mindkét oltást felvette, a harmadik oltás lehetőségével 3 043 950-en éltek.

Csütörtök reggel elindult egy újabb oltási akció Magyarországon, amit a kórházi oltópontokon december 16. és december 18. között szerveztek meg. Az oltás felvételére továbbra is 101 kórházban van lehetőség. Előzetes időpontfoglalás nélkül az alábbi időpontokban lehet menni az oltópontokra:

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról számolt be nemrég, hogy nem nagy számban ugyan, de a gyerekeknél is előfordult a koronavírus-fertőzés, amely súlyos, szövődményes eset is lehet.

Az oltással a gyermekek nemcsak a saját egészségüket védik meg, hanem a közösségek, elsősorban a családtagoknak az egészségét, hiszen tudjuk, hogy otthon szülők, nagyszülők, dédnagyanyák, dédnagyapák vannak, akiket szintén védelmezni szeretnénk

– tette hozzá Müller Cecília. Emlékezett, hogy miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta az 5 és 11 év közötti gyermekek védőoltását a koronavírus ellen, Magyarországon is megkezdődhetett ezek beadása.

A gyermekeket kevésbé érinti a koronavírus-megbetegedés. Ez igaz volt főképpen a járvány elején, még az eredeti vuhani törzsnél, majd azt láttuk, hogy a mutálódásnak köszönhetően már a gyermekek korosztálya is bevonódik tulajdonképpen a fertőzésekbe

– fogalmazott Müller Cecília, aki szerint az egyéni védelmen túl a gyermekek oltása is hozzájárul ahhoz, hogy az egész család védetté váljon.

Magyarországon a közelmúltban újabb két omikron-gyanús esetet találtak abban a magánlaborban, ahol a hét elején elsőként mutatták ki itthon az új mutánst. A két mintát jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központban vizsgálják. 

(Borítókép:  Védőfelszerelést viselő orvos ultrahangos vizsgálatot végez a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én.  Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok