Index Vakbarát Hírportál

Bagdy Emőke: Génjeinkben hordozzuk az egymásnak segítés ösztönét

2021. december 19., vasárnap 18:09 | aznap frissítve

Több mint 304 millió forint gyűlt össze vasárnap estig a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampányában, amelynek kedvezményezettje a Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítvány. Az egész napos műsorfolyamban kisfilmeken mutatják be a tragikus sorsú családokat.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a Regőczi Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, felemelő és megható látni a kampányban kibontakozó összefogást, amely megerősíti azt a pszichológiai elméletet, hogy az ember alapvetően jó, génjeinkben hordozzuk az egymásnak segítés ösztönét. 

A szakember, aki kuratóriumi tagként szakmai támogatást nyújt az alapítványnak, modellértékűnek nevezte a Regőczi Alapítvány által kitalált és felépített segítségnyújtási rendszert, amely, mint fogalmazott, a kormányzati hivatalos segítségnyújtás alatt mozgósítja az egyházi intézményeket és az egyéni kezdeményezéseket. Ebből a pszichológus szerint olyan együttműködési hálózat jön létre, amely modellként szolgálhat a jövőben a többi árva megsegítésében is. Bagdy Emőke ugyanakkor beszélt arról is, hogy folyamatosan gyarapodik a segítségre szoruló gyerekek száma, ami azt mutatja, hogy sokan feláldozzák az életüket attól való félelmükben, hogy az oltást elkerüljék.

Sokan az oltástól félnek, miközben az életüket kockáztatják

 – mondta a szakember, hozzátéve, hogy ebben az esetben is egy pszichológiai mechanizmusról van szó, a vitális életfenyegetettségi szorongásról, amely mindenkiben megvan. A pszichológus úgy fogalmazott, akinél ez nagyon erős, kialakít inkább egy tévelgondolásokból álló védekező rendszert, ami sajnos az életébe kerülhet.

A közeledő ünnepekkel összefüggésben beszélt arról is, hogy sokaknak ez lesz az első karácsonya az elveszített családtag nélkül. Ez egy krízisállapot, amelyben különösen fontos, hogy a pszichológiai segítséget és támogatást kapjanak az érintettek. A szakember szerint minden krízis idején fontos, hogy átéljük, nem vagyunk egyedül a bajban. A rövidtávú támogatás is fontos, a hosszútávú, megszervezett segítség pedig aranyat ér – hangsúlyozta.

A jótékonysági kampányt Ferenc pápa is támogatja egy rendkívüli ajándékkal, ugyanis egy Szent József-szobrot küld, hogy annak elárverezésével segítse a rászorulókat.

Az adás ideje alatt licitálni lehet az Áder János és felesége által felajánlott ezüst dísztálra; egy fehér fejű rétisas szoborra, amelyet egyetlen példányban készített a Herendi Porcelánmanufaktúra; egy Béres Józsefet ábrázoló bronz emlékplakettre; Stjepan Hauser horvát csellóművész vonójára; egy Michelisz Norbert és Talmácsi Gábor által aláírt bukósisakra és Melocco Miklós szobrászművész Szent Ferencet ábrázoló alkotására. Az árverésen szereplő tárgyakról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Regőczi Alapítványt Áder János államfő és felesége idén tavasszal hozta létre a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekek segítésére.

(via MTI)

Rovatok