Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós szerint fertőző karácsonyunk lesz

2021. december 19., vasárnap 21:08

Az állatorvos szerint a korábbi vírusvariánsokhoz képest eltérő tünetek, így az orrdugulás, az orrfújás és a derékfájdalmak miatt terjedhet jobban a Dél-Afrikából eredő omikron-variáns.

Ilyen panaszokkal kevesebben mennek orvoshoz és nem is maradnak annyian otthon – mondta az RTL Klub híradójának kérdésére.

A szakember a csatornának arról beszélt: fontos lenne, hogy az se menjen közösségbe, aki csak enyhe tünetekkel rendelkezik, hogy az illető ne terjessze a vírust. Az állatorvos ugyanakkor attól tart, hogy a karácsonyi időszakban ez nem mindig valósítható meg. 

Rusvai Miklós kifejtette, hogy a következő három hétben az omikron-variáns nagyon gyors magyarországi terjedésére számít a decemberben esedékes találkozók és családi események miatt, amivel szerinte a vírust is át fogják adni egymásnak az emberek. 

Gyorsabb a többinél

A korábbi variánsok duplázódási számával kapcsolatban az állatorvos megjegyezte, hogy az eredeti vuhani változatnál a duplázódási szám közel egy hónap volt, az alfa-variánsnál tíz–tizenöt nap, míg a deltánál hét–tíz nap. Ezzel szemben

az omikronnál ez az időszak egy–három napra rövidült.

Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikájának tanszékvezetője elmondta, hogy nagyjából január közepére válhat dominánssá hazánkban az omikron-változat. A járványügyi modellezéssel foglalkozó fizikus úgy látja, hogy addig napi ezerre csökkenek majd a napi esetszámok, utána viszont szerinte újra berobban a járvány.

Azt is hozzátette,hogy emiatt másfél hét alatt akár a napi tízezer körüli fertőzötthöz is visszajuthatunk – derült ki a híradó beszámolójából. 

Korábban az  Index  is beszámolt arról, hogy Magyarországon három olyan esetet is találtak, ahol fertőzötteknél kimutatták az omikron-variánst. Nemrég az Oxford Egyetem nemzetközi összehasonlításából kiderült, hogy Magyarországon más országokhoz képest szinte alig vannak korlátozások a járvány, illetve az egyre inkább terjedő omikron-variáns miatt; erről  itt írtunk  részletesebben. 

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok