Index Vakbarát Hírportál

Viharos széllel és kínzó fejfájással indul a hét

2021. december 20., hétfő 06:39

Változékony időre érdemes készülni, ahol erős szél mellett sok napsütésre és csapadékra is lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

Hétfő délelőtt felhőátvonulások várhatók általában többórás napsütéssel. Legnagyobb eséllyel északkeleten alakulhat ki hózápor, havaseső-zápor. Az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen lesz erős, ám a nap második felében fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű; késő estére általában plusz 2, mínusz 5 fok közé hűl le a levegő. 

Este már túlnyomóan derült időre számíthatunk, csapadék nélkül. Északkeleten, keleten azonban felhősebb körzetek is előfordulhatnak, ott hózápor is kialakulhat. Az élénk, helyenként erős északnyugati szél tovább mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 2, mínusz 7 fok között alakul, de a szélvédett északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzést adott ki az erős szél miatt. Reggelig főként a Dunántúl magasabban fekvő, hegyvidéki pontjain, a Budai-hegységben, illetve a Kisalföldön lehet 70 kilométer per órás széllökésekre számítani (északnyugati irányból). Késő délutántól az északkeleti országrészben átvonuló hózáporokból lokálisan 2 centiméter friss hóréteg alakulhat ki, intenzívebb hózáporok esetén néhol akár ezt meghaladó hóréteg is képződhet. 

Továbbra is a hidegfront és a szeles idő hatását érezhetjük országszerte – olvasható az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzésében. Ma is fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok léphetnek fel, ráadásul vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, rosszullét továbbra is kialakulhat. Mindezek mellé a hajnali fagyok hatására felerősödhetnek az ízületi bántalmak, a görcsös panaszok. 

(via Időkép, Országos Meteorológiai Szolgálat)

Rovatok