Index Vakbarát Hírportál

Ritka ragadozómadár tévedt Magyarországra

2021. december 20., hétfő 21:03

Az MME Kisalföldi Csoportjának tagjai ritka ragadozómadarat, egy kuhit pillantottak meg Dunaszeg külterületén. Ez a hetedik alkalom, hogy feljegyezték a faj felbukkanását Magyarországon – közölte a csoport a Facebook-oldalán.

A madár főleg Afrika, Ázsia trópusi és mediterrán klímájú területein él, Európában csak az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban költ, igaz, észak felé is terjeszkedik. 

A ragadozó kisemlősökkel, madarakkal, hüllőkkel és nagyobb rovarokkal táplálkozik.

A megfigyelt példányt egy nádas-bokros terület felett szitálva látták meg, és egészen sötétedésig megfigyelhető volt. Az éjszakát egy nyárfán töltötte, így a másnap korán érkező madarászok még láthatták, ugyanis a találás másnapján a viharos erejű szélben alig mutatta magát, majd egy szomszédos legelőn is észlelték, de utána már nem került elő.

A madarászok két hósármányt is találtak, amely szintén a Szigetközre nézve új madárfaj. A hósármány egyike, az eurázsiai térség legészakibb elterjedésű sármányfajainak. Költőterületének déli határai körülbelül egybeesnek a tundra-tajga határvonalával. Vízpartokon, kopár, sziklás területeken, zuzmóval borított földeken, de akár településeken is költ.

Rovatok