Index Vakbarát Hírportál

Ez lesz a közösségi közlekedés rendje az ünnepek alatt a fővárosban

2021. december 21., kedd 13:21 | aznap frissítve

A Budapesti Közlekedési Központ az év végi ünnepi időszakban is folyamatosan biztosítja a közösségi közlekedési szolgáltatást – derült ki a szervezet közleményéből. Lesznek változások az ünnepi időszakban, cikkünkben össze is szedtük őket.

A fővárosi cég közzétette év végi ünnepi időszakra vonatkozó közösségi közlekedési menetrendjét. A BKK tudatta, hogy a karácsonyi időszakban és szilveszterkor a megváltozó utasforgalmi igényekhez igazodó közlekedési rendet vezet be. Ennek megfelelően december 24-én, szenteste a korábbi évekhez hasonlóan a nappali járatok 15 és 16 óra között indulnak utoljára, ezt követően az éjszakai járatokkal lehet utazni, valamint közlekedik a H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV is.

Ekkor indulnak az éjszakai járatok

A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV 16 óra után a hétvégi gyakoriság fokozatos csökkentésével közlekedik. Csömörre cinkotai átszállással lehet eljutni. A vonatok indulási időpontjai a https://bkk.hu/menetrendek oldalon érhetők el.

A H7-es HÉV a nappali járatokhoz hasonlóan kb. 16 óráig jár, azt követően a 979-es éjszakai busszal lehet eljutni Csepelre.

December 25-én és 26-án, karácsony első és második napján a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési renddel közlekednek.

December 27-től, hétfőtől 31-ig, péntekig az iskolaszüneti menetrend lesz érvényben, emellett az utasforgalom változása és a gyengébb közúti forgalom miatt a metróvonalakon, továbbá számos villamos-, trolibusz- és autóbusz év végi menetrend szerint indul. Az utasforgalom változása miatt nem közlekedik az 1M, a 10-es és a 261E járat. Ebben az időszakban valamennyi HÉV-vonalon módosított, év végi menetrend szerint járnak a vonatok, a részletek a www.mav-hev.hu honlapon olvashatók.

December 31-éről január 1-jére virradó, szilveszter éjszaka a várhatóan megnövekedő utasforgalom miatt valamennyi éjszakai autóbuszjárat jelentősen sűrűbben indul, illetve egész éjjel közlekedik az M2-es és az M4-es metró, a 4-es és a 6-os villamos, továbbá minden vonalon egész éjjel közlekedik a HÉV. Ezen felül hosszabb üzemidővel jár az M1-es metró.

Január 1-jén, szombaton a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi renddel közlekednek.

Az M3-as metró december 24. és január 2. között minden nap Újpest-központ és a Lehel tér, illetve Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között jár, a Lehel tér és a Nagyvárad tér között pedig pótlóbusszal utazhatnak. 

(Borítókép: Utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 42-es vonalán közlekedő karácsonyi adventi fényfüzérrel feldíszített villamos megállójában a kispesti Templom téren 2021. december 4-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok