Index Vakbarát Hírportál

Lomnici Zoltán: Huszonkét EJEB-bíró Soros-féle szervezettől érkezett

2021. december 22., szerda 13:35

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az utóbbi évtizedek legsúlyosabb, a nemzetközi igazságszolgáltatást érintő botrányának tekinti, hogy egy kutatás szerint az elmúlt évtizedben az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) mintegy száz bírája közül huszonkettő érkezett a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványhoz tartozó szervezetektől – a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke erről szerdán, az M1 Ma reggel című műsorában beszélt.

Lomnici Zoltán kifejtette: az EJEB legfőbb feladata, hogy felügyelje, az Európa Tanács negyvenhét tagállamának bíróságai a tisztességes eljárás szabályainak megfelelően járnak-e el. Ha valaki úgy érzi, megsértették az emberi jogait, ezen a fórumon indíthat pert egy tagállam ellen, így az EJEB határozatai „nagyon sok, a tagállamokban folyamatban lévő pert döntenek el” – mondta. Ezért sem mindegy – folytatta –, hogy független, a tisztességes eljárás követelményeit betartó bírák vannak-e az EJEB-ben. Egy kutatás nyolcvannyolc olyan ügyet talált – állította –, ahol a bíráknak a Nyílt Társadalom Alapítvány szervezeteihez kapcsolódása befolyásolhatta a döntést.

Grégor Puppinck francia alkotmányjogász száz EJEB-bíró önéletrajzát nézte át

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) mintegy húsz százalékban vannak jelen olyan bírák, akik korábban Soros György szervezeteinél is tevékenykedtek – jelentette ki november 14-én Grégor Puppinck francia alkotmányjogász a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Az alkotmányjogász korábban terjedelmes cikket írt a Soros-hálózat és az EJEB kapcsolatáról, egyesével átnézve a 2009 óta az EJEB-nél dolgozó száz bíró önéletrajzát, hogy kiderítse, kapcsolatban állnak-e civil szervezetekkel. A kutatás nyolcvannyolc olyan esetet tárt fel, amelyekben a Nyílt Társadalomhoz tartozó civil szervezet valamilyen formában befolyásolhatta az ítélethozatalt, és ahol a bírák közül legalább az egyik ugyanabból a körből származott.

Lomnici Zoltán egy ugyanebben a témában hétfőn tartott sajtótájékoztatón jelezte: mások mellett  Zsigmond Barna Pál , a Fidesz országgyűlési képviselőjének, az Európa Tanács Parlament Közgyűlése tagjának kezdeményezésére indított eljárás végén az Emberi Jogok Európai Bírósága módosította delegálási és összeférhetetlenségi szabályait, hogy megszüntesse a kezdeményezők által kifogásolt összefonódások megszüntetését. Annak eredményeként az áprilisi választáson már nem kerültek a Soros-szervezetekhez kötődés miatt kifogásolható bírók a testületbe.

(Borítókép: Lomnici Zoltán. Fotó:  Kovács Tamás / MTI)

Rovatok