Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a riasztást: ilyen időre készüljön karácsonykor

2021. december 23., csütörtök 16:31

Melegfront érkezik az éjjel, néhol plusz 10 foknál is melegebb lesz. A karácsonyi hétvégén többfelé várható eső, ónos eső, de havazás is – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán.

Hangsúlyozták, hogy nagy a bizonytalanság, de az egyik legesélyesebb forgatókönyv szerint havazás leginkább az Északi-középhegység térségében várható. Ónos eső, fagyott eső elsősorban a Dunántúl északi részén, a Dunakanyar térségében, valamint a hajnali óráktól már az Északi-középhegység térségében is lehet. Nógrád megyében akár nagyobb mennyiségű ónos eső is lehetséges.

Péntek délelőtt várhatóan fokozatosan esőbe vált át a csapadék, legkésőbb az északkeleti területeken 

– tették hozzá.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökön ónos eső miatt Győr-Moson-Sopron megyében, míg péntekre már öt megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést az ónos eső miatt, egy megyében pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott előrejelzése szerint pénteken a délnyugati harmadban helyenként szakadozottá válik a felhőzet, másutt erősen felhős, borult idő valószínű. Északkeleten a havazás egyre inkább havas esőbe, majd esőbe vált át, közben fokozatosan gyengül, majd megszűnik. Napközben az Észak-Dunántúlon, míg este inkább a déli megyékben várható eső. Mindenütt megerősödik a szél is, délen egy-egy viharos lökés is lehet. Hajnalban mínusz 1 és plusz 10 fok közötti értékek várhatók; a nappali csúcsértékek plusz 3 és 14 fok között alakulhatnak.

Szombaton, karácsony első napján egyre többfelé várható eső, az Északi-középhegység tágabb térségében havas eső, havazás, néhol átmeneti ónos eső is lehet. A délkeleti, déli megyékben kiadósabb mennyiség is hullhat. Hajnalban mínusz 3 és plusz 9 fokot mérhetnek, a szélcsendesebb, átmenetileg kevésbé felhős tájakon lesz hidegebb az idő. Kora délután plusz 2 és 12 fok várható.

Vasárnap több hullámban valószínű eső. Az Északi-középhegység tágabb térségében havas eső, havazás, néhol átmeneti ónos eső lehet. A hőmérséklet hajnalban mínusz 4 és plusz 7, a kora délutáni órákban plusz 1 és 10 fok között várható – olvasható az előrejelzésben.

Óvatosan az utakon

A következő napokban az ország több megyéjében is várható havazás – erre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. figyelmeztette a közlekedőket csütörtök délután. Hangsúlyozták, az elmúlt évek tapasztalatai alapján általában december 25-én és 26-án indulnak el a legtöbben a karácsonyi családi és baráti látogatásokra, hosszabb utazásokra, ezért az autósoknak érdemes átnézniük ajárművüket, és megfelelően felkészíteni a téli időjárási helyzetnek megfelelően (például téli gumi használata, téli ablakmosó folyadék feltöltése). Az aktuális útinformációkról a legkönnyebben az Útinform.hu oldalon keresztül tájékozódhatnak a közlekedők, ahol kora reggeltől késő estig országos összefoglalókat publikálnak az út- és látási viszonyokról is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban is tizenkét órás váltott műszakokban végzi majd a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat

– tették hozzá.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok