Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes a levegő a Sajó völgyében

2021. december 23., csütörtök 20:55

Veszélyes volt a levegő minősége a Putnokon és Sajószentpéteren – közölte csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Egészségtelen a levegő Ajkán, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon és Várpalotán és kifogásolt kategóriába került további hat településen. A meteorológiai előrejelzés alapján nem vártak változást a levegő minőségében a napon folyamán.

A fűtési szezonban gyakran alakul ki olyan időjárási helyzet, amelyben a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek és gyorsan emelkedik a koncentrációjuk. Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőjén figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten.

Veszélyes levegőminőség esetén azt javasolják, hogy a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. Kiemelték továbbá, hogy az ünnepek alatt se feledkezzünk meg otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről.

(Borítókép: Vajda János / MTI)

Rovatok