Index Vakbarát Hírportál

Egyre szennyezettebb Magyarország levegője

2021. december 24., péntek 13:58

Már nemcsak Putnokon és Sajószentpéteren, hanem Kazincbarcikán is veszélyesnek minősítették a levegőt. Miskolcon, Salgótarjánban, Várpalotán és Tökölön sem jobb a helyzet – tudható meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból.

További tizennégy település, köztük Budapest levegőjét kifogásoltnak minősítették a szálló por miatt. Az úgynevezett levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen, veszélyes. 

A központ korábban arra figyelmeztetett, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. Ezzel együtt megjegyezték, fontos, hogy az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a rendszeres, gyors szellőztetésről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: pénteken nagy területen lesz élénk, erős a szél. Így az ország nagy részén kitisztul a levegő, kedvezően alakul a levegőminőség, csupán az Északi-középhegység szélvédettebb völgyeiben haladhatja meg továbbra is az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja. Emellett hétvégén is változékony, szeles, csapadékos időjárásra van kilátás az ország nagyobb részén, csupán északon, északkeleten maradhat magasabb a légszennyező anyagok koncentrációja. 

(via MTI)

Rovatok