Index Vakbarát Hírportál

A legmagasabb szintű riasztás volt érvényben az ónos eső miatt

2021. december 26., vasárnap 07:39

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzést adott ki a reggeli órákban a jelentős mennyiségű ónos eső miatt. Egyes területeken akár 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhatott.

A veszélyjelzés szerint előbb Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád, majd nem sokkal később Békés megyében adtak ki harmadfokú (piros) riasztást, ezeken a területeken a következő órákban tartós és jelentős mennyiségű ónos eső volt várható.

Emellett Baranya és Békés megyében másodfokú (narancs), többfelé elsőfokú (citrom) riasztások voltak érvényben. A vasárnapra kiadott veszélyjelzés szerint elsőfokú riasztást – Nógrád és öt északnyugati megye kivételével – az egész országban kiadhatnak a nap folyamán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön)

5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

Délutánra átmenetileg csendesedett a csapadék, vissza is vonták a piros riasztásokat, de estétől, éjszakától egy újabb csapadékzóna éri el az ország déli határait. Ez a csapadékzóna vasárnap éjjel fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb, több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

Kitértek arra is, hogy a Dunántúlon nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően maximum 3, Zala megyében és környezetében akár 5 centimétert is meghaladó hóréteg alakulhat ki. 

Az ónos eső az ország nagyobb részén átmeneti volt, a déli megyékben viszont tartósan fennállhat az ónos eső kialakulásának esélye a kedvező légrétegződés miatt. A helyzet bizonytalan,

egyes részeken néhány tizedfokon múlhat, hogy ónos eső vagy havazás lesz.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábbi közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken, ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak – fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert

a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

Az intenzívebb havazással érintett területeken is érdemes lesz fokozott óvatossággal és téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedniük az autósoknak, mert folyamatos havazás mellett míg egy-egy munkagép megteszi a fordulókörét, addig a jelentős csapadék-utánpótlás miatt újra téliesebbek lehetnek időszakosan az útviszonyok – hívta fel a figyelmet a közútkezelő.

(via MTI)

(Borítókép:  Mohai Balázs / MTI)

Rovatok