Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyi ajándék a bántalmazott kutyának: robbanóanyag-kereső lesz belőle – videó

2021. december 26., vasárnap 09:33

A Magyar Honvédség tűzszerész ezrede az állatvédők által megmentett, bántalmazott kutyát vett magához, és robbanóanyag-kereső kutyává képezi ki.

A honvédség tűzszerész ezrede Facebook-oldalán osztotta meg Logan karácsonyi történetét. A belga juhászkutya körülbelül másfél éve született egy magyarországi szaporítónál, és egy Nógrád megyei településre került egy olyan gazdához, aki bántalmazta.

Janicki Mónika, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója elmondta, hogy augusztusban adták át nekik a bántalmazó környezetből kiemelt belga juhászkutyát. Pénzes Lilla, a Rex Kutyaotthon Alapítvány állatgondozója hozzátette, hogy még nem látott olyan kutyát, amelyik Loganhez hasonló gyors tempóban, két nap alatt kijött abból a lelkiállapotból, amellyel bekerült a budapesti telephelyükre.

Amikor a kutya gazdikeresővé vált, meg is érkezett a megkeresés az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől, amely szerint szívesen megnéznék, letesztelnék a kutyát. Először Németh Balázs főtörzsőrmester, az ezred kiképző altisztje szemlélte meg Logant, akit elvittek egy 30 napos alkalmassági vizsgálatra az alakulat telephelyére.

A tesztidőszak alatt felmérték, hogy Logan rendelkezik-e a szükséges képességekkel, alkalmas-e arra, hogy a jövőben robbanóanyag-kereső kutyaként teljesítsen szolgálatot.

Például ingergazdag környezetben, bevásárlóközpontokban figyelték a magatartását, viselkedésmintáit különböző generált szituációkban.

Megnézték, hogy fél-e a magasságtól vagy a mélységtől, különböző talajtípusoktól. Figyelték azt is, hogy milyen reakciót mutat a zajokra városi környezetben.

A korábban bántalmazott Logan számára 2022 márciusában indul majd a tanfolyam, amelynek végeztével robbanóanyag-kereső kutya lesz belőle. Logan az idei karácsonyt már a Magyar Honvédségnél töltötte.

(MTI)

Rovatok