Index Vakbarát Hírportál

Kanász-Nagy Máté: A kormány politikája csak a kiváltságosokat támogatja

2021. december 27., hétfő 12:40

A kormány politikája csak a kiváltságosokat, a felső néhány százalékot támogatja, miközben a szegénység egyre csak mélyül. „A társadalmi egyenlőtlenségek elszabadultak” – fogalmazott az MSZP, Párbeszéd és az LMP közös sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, aki magát a Márki-Zay Péter vezette árnyékormány szociális szóvivőjeként mutatta be. Szociális fordulatra van szükség Magyarországon – szögezte le.

Emeljük a családi pótlékot, szociális bérlakásprogramot indítunk el, és nem feledkezünk meg azokról sem, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják.

Már egy évtizede lakhatási válság van. Erről már Jámbor András, az ellenzéki összefogás budapesti parlamenti képviselőjelöltje beszélt hozzátéve, hogy az egyetlen kormányzati lakhatási projektet, a Diákváros koncepcióját - mely 12 ezer kollégiumi férőhelyről, és 5800 bérlakás felépítéséről szólt, eltörölték, hogy egy kínai magánegyetemet részesíthessenek előnyben.

Felmérések szerint a fővárosi lakásárak az elmúlt évben 10 százalékkal emelkedtek, a 18 és 34 év közötti fiatal felnőttek 62 százaléka él a szüleivel, noha a 24 és 34 év közöttiek 70 százaléka teljes állásban dolgozik.

Mindez azt jelzi, hogy nem tudnak önállóan otthont teremteni maguknak. A kialakult helyzetet az ellenzék az önkormányzati és szociális bérlakások építésével, illetve felújításuk támogatásával kezelné, és létrehoznának egy panel és gang felújítási programot is – ezt nevezte Jámbor valódi rezsicsökkentésnek. Az ígért lakhatási támogatási rendszer főbb elemei között említette, hogy a 

A lakhatási támogatás visszavezetése és az adósságkezelési szolgáltatások települési önkormányzatokhoz történő visszatelepítése azért fontos, mert nagyságrendileg 500 ezer háztartás számára jelentett korábban segítséget. Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa szerint az egyéni csődvédelem jelenleg hatályos változata teljesen alkalmatlan az érintettek problémáinak kezelésére.

A krízis segélyezést a Márki-Zay vezette kormány visszahelyezné arra a szintre, ahol a helyiek gondja megjelenik: a települési önkormányzatokhoz. 

Rovatok