Index Vakbarát Hírportál

A 2023-as tanévtől megváltozhatnak az érettségi követelmények

2021. december 28., kedd 14:12

A 2023-as tanévtől tervezett módosítás nyomán előtérbe kerülhet a diákok problémamegoldási képessége és egyéni kreativitása – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a Magyar Nemzetnek.

A földrajz, kémia, biológia, fizika tantárgyak esetében projektmunka is készíthető középszinten, az eddig ismert gyakorlati vizsgafeladatokkal szemben saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka készül, amit majd az érettségi vizsgán kell megvédeni. Ilyen projektmunkát kell bemutatni az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Az informatika vizsga helyett digitális kultúra lesz, mely – egyebek mellett – magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is.

A magyar nyelv és irodalom vizsga felépítését is módosítják annak érdekében, hogy az értékelés formája jobban illeszkedjen a középiskolai tanulmányokhoz. Itt az újdonság az lesz, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is helyet kapnak.

A történelem tantárgyon belül megnövekszik a magyar történelem aránya. Míg eddig élesen elkülönültek az egyetemes és a magyar történelmi témák, az új követelményrendszer korszakonként egyesíti a magyar és az egyetemes történelmet.

A megújult érettségi követelményrendszerhez mintafeladatsorok készültek, ezek az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

Rovatok