Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a kóbor kutyákról szóló rendelet

2021. december 28., kedd 13:29

A kormány elfogadta a kóbor állat befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásáról szóló kormányrendeletet, amely részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését – tájékoztatta az Agrárminisztérium az MTI-t.

A szabályozás nyomán közegészségügyi, állategészségügyi és állatvédelmi szempontból is jobb környezet várható a jövőben, de javulhat a telepeken tartott állatok jólléte, egészsége és gazdához jutási esélye is.

Az egészséges állatok minimális tartási ideje 14 napról 45 napra emelkedik, az állatokról részletes nyilvántartást kell vezetni, és fel kell őket tüntetni a kötelezően létrehozandó honlapon is.

A közleményben kifejtik: az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben szabályozza a kóbor állatok befogásának, ellátásának részletes szabályait.

Az év végére megszületett rendelet lehetővé tette az ebrendészeti, illetve gyepmesteri szolgáltatás egységesítését, működési kereteinek meghatározását. A jogszabály azt is előírja, hogy minden önkormányzatnak rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy szerződéssel. Fontos módosítás, hogy minden ebrendészeti vagy gyepmesteri telepnek kötelező lesz sorszámozott, időrendi nyilvántartást vezetnie a befogott, illetve leadott állat

Minden állat mikrocsippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodással adható majd örökbe, illetve a gyepmesteri vagy ebrendészeti telep Magyarországon bejegyzett szervezettől nem kérhet kihozatali díjat az állatért.

Csoportos tartás esetén kizárólag azonos ivarú, ivartalanított, egymással szemben agressziót nem mutató állatok kerülhetnek ugyanazon férőhelyre. A kutyák tartós megkötése tilos, a jogszabály korlátozta azokat az eseteket is, amikor az állatot átmenetileg megköthetik, sőt, a kutya méretének tükrében még a futólánc minimális hosszúságát is meghatározták  áll az Agrárminisztérium közleményében.

A változások egy része 2022. január 1-jén, bizonyos részei pedig 2022. július 1-jén lépnek hatályba, így a gyepmesteri telepek időben megtehetik az előírt szükséges lépéseket.

Rovatok