Index Vakbarát Hírportál

A háziorvosok elhatárolódnak a bírságtól, ha nem vesznek részt az oltási akcióban

2021. december 28., kedd 20:26

Akár ötmillió forintos egészségügyi bírságot is kaphat az a háziorvos, aki nem vállalja önként a Müller Cecília országos tisztifőorvos által a rendelési időn túl előírt, legalább egy hétvégét érintő oltómunkát a januári oltási akciónapok keretein belül. Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint nem lehet általános szabályokat hozni – írja az InfoStart.

Az országos tiszti főorvosnak a december 27-i Hivatalos Értesítőben megjelent határozata szerint a háziorvosoknak a rendelési időn túl legalább egy hétvégén oltó munkát kell vállalniuk a januári oltási akciónapok keretein belül.

Ősszel az emlékeztető oltások több mint 47 százalékának a beadása a háziorvosi praxisokban történt a rendelési időben. Minden bizonnyal az újabb oltási akciónapok a háziorvosi praxisokra is több terhet rónak, hiszen az elképzelés szerint péntek délutánonként, illetve szombaton kellene oltási akciónapokat szervezni a praxisokban

– emelte ki Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője. A szakember szerint nem lehet előzetesen felmérni, hogy januárban mennyire lehet sikeres az akció, hiszen a legtöbb praxis már jelentős mértékű átoltottsággal rendelkezik. Azok a praxisok, ahol eddig is biztosították az oltás felvételének a lehetőségét, már kiaknázták az ebben rejlő lehetőséget.

A Müller Cecília által jegyzett határozatban is szerepel, hogy az előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki. Erre Békássy Szabolcs azt mondta, bármilyen bírság kiszabásától messzemenőkig elhatárolódnak. Ahogy fogalmazott,

nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni. A háziorvosi praxisokban eddig is jelentős oltási tevékenység folyt. A háziorvosi praxisok egyértelmű letéteményesei voltak az eddigi védőoltási programok végrehajtásának. Bízom abban, hogy mindenki a bölcs belátás szerint fog eljárni ebben a kérdésben, és a megyei védelmi bizottságok meg fogják vizsgálni azt, hogy egyáltalán hol van lehetőség ilyen oltási akciónapok megszervezésére.

Békássy Szabolcs emlékeztetett arra is, hogy sok háziorvosi praxisban helyettesítéssel tudják megoldani a folyamatos betegellátást, szerinte ezért nem is szabad generális szabályokat hozni az oltási akciónapokkal kapcsolatban.

Rovatok