Index Vakbarát Hírportál

Tisztelt Ház 2021: bohóc, ficsúr, rekordbüntetés

2021. december 28., kedd 06:07

Emlékezetes viták, rekordbüntetések, bohócozás, ficsúrozás és mikrofon-kikapcsolás – ezek is színesítették az Országgyűlés 2021-es munkáját. 5+1 pillanat a parlamenti évből.

Jakab Péter, ficsúrok, Kövér László, tízmillió

Jakab Péter május 17-én a kormány válságkezeléséről beszélt a parlamentben, aztán feltette a kérdést:

jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?!

Kövér László házelnök figyelmeztette a Jobbik frakcióvezetőjét, hogy nem sértegetheti képviselőtársait. „Ugye önről is lehet ez a véleményem?” – fordult az ülésvezető irányába az ellenzéki politikus.

Kövér László ennek hatására elvette Jakab Pétertől a szót, aki a mikrofon kikapcsolása után még odakiabálta a házelnöknek, hogy „vegyen perzsaszőnyegeket, ficsúr”. Kövér László jelezte, hogy ennek következménye lesz, amire nem kellett sokat várni: Jakab Péter 9,6 millió forintos rekordbüntetést kapott.

A csörte május 25-én folytatódott, Jakab Péter azzal kezdte felszólalását, hogy Orbán Viktor szerint senkit nem hallgattatnak el, tőle mégis sokadszorra vonták meg a szót az előző héten, és még büntetést is kapott.

Kövér László közbevágva elmondta, a házszabályból fakadóan nem bírálhatja az ülésvezetést, de tudja, hogy a Jobbik elnöke szándékosan provokál, és megérti, hogy

a kocsmai kötekedőket akarja bevinni a közösbe apportként.

„Éljen, tiszta MSZMP!” – kapta vissza a szót Jakab Péter, leszögezve, hogy a házelnök soha nem fogja tudni elhallgattatni, sem a mikrofon kikapcsolásával, sem büntetéssel. Kövér László rögtön némította a frakcióvezető mikrofonját, majd a felháborodott jobbikos képviselőknek is beszólt:

Remélem az urak még nem ittak, még képesek higgadtan viselkedni.

Csörgősipka és börtönválogatott

Május 31-e a ficsúr-gate következő állomása, Jakab Péter személyesen Orbán Viktornak emlegette a közel tízmilliós büntetést, a miniszterelnököt elvtársnak, régi kommunistának nevezve, érdeklődve, hogy milyen szavak kimondásáért jár büntetés, többek között hozzátéve, hogy a Jobbik megkapta a csicska jelzőt is.

Tudja mindenki, hogy az önök térfelén Gyurcsány Ferenc a főnök, önt is ő alkalmazza. Azt is tudjuk, hogy nem az eszéért alkalmazza, hanem azért, hogy egy csörgősipkát húzhasson a fejére, ön pedig szorgalmasan rázza, rázza és rázza

– reflektált a kormányfő.

Jakab Péter viszontválaszában a KSH adatai alapján arról beszélt, hogy 16 millió forintnyi megtakarítással is rendelkezhetne egy átlagos magyar háztartás, ha nem lopták volna el a pénzt. Ezután rövid időre megvonták a szót Jakab Pétertől, mert „olyan dolgokat állít, amelynek semmiféle jogi alapja nincsen”.

Önökből kijönne a komplett magyar börtönválogatott, még szurkolnék is önöknek, ha már ott tartanánk.

Jakab Péter végül egy „fizessenek meg a tolvajok” feliratú sálat emelt a magasba, amiért újra figyelmeztették és kikapcsolták a mikrofonját.

Szabó Tímea, a kínai zászló és a Fidesz-logó

Szabó Tímea az Országgyűlés június közepi ülésén, napirend előtti felszólalása után a kínai zászló színeiben pompázó Fidesz-logót akasztott a szónoki emelvényre.

A performansz nem maradt következmény nélkül, a Párbeszéd társelnöke 9,6 millió forintos büntetést kapott. A frakcióvezető a rekordbírság miatt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult.

Tordai Bence és a rekordbüntetést érő videózás

Márciusban még rekordnak számított Tordai Bence 8,2 millió forintos büntetése. A Párbeszéd képviselője az ülésteremben, telefonnal kamerázva Varga Mihály pénzügyminiszterhez ment, a II. és a III. kerületi szakrendelők ügye miatt.

A büntetés indoklásában úgy fogalmaztak, hogy Tordai Bence „magatartásával célzatosan hátráltatta az Országgyűlés ülésének egyik résztvevőjét az ülésteremben történő szabad mozgásában”. A párbeszédes politikus máshogy látja, az akkori posztjában leírtak szerint „Kövér indoklása teljesen alaptalan: udvarias és békés voltam a miniszterrel (Varga volt az, aki engem mellbe taszajtott), nem akadályoztam az ülést, vagy Varga Mihály szabad mozgását, de még csak hangos szó sem esett köztünk”.

Elgurult gyógyszer

November 15-én az ülés leghevesebb szóváltását az azonnali kérdések órájában Harangozó Tamás felszólalása hozta. A szocialista politikus idézte Ruszin-Szendi Romulusznak, a Magyar Honvédség parancsnokának szavait, aki arról beszélt, hogy „példát kell mutatni, ez a honvédség már nem a Néphadsereg, amikor kihízott részeges tisztek vezetik alkoholos befolyásoltság alatt a sorkatonákat. Ez egy profi haderő, és úgy is kell viselkednünk minden körülmények között.” Harangozó Tamás arra volt kíváncsi, hogy a Honvédelmi Minisztérium egyetért-e ezzel „az általánosító és lealacsonyító” megjegyzéssel.

Németh Szilárd, a tárca parlamenti államtitkára válaszában kifejtette, hogy a Fidesz–KDNP tiszteli és megbecsüli a honvédeket, fejleszti a honvédséget, és ő kiáll Ruszin-Szendi Romulusz mellett, egy ilyen „nemtelen és aljas” támadással szemben.

Államtitkár úr, észnél van? Vagy észnél volt, aki ezt a dzsuvát leírta magának? A Magyar Honvédség parancsnoka mondta ezt, nem én, ő

– válaszolt ingerülten Harangozó Tamás, tisztázva: az a kérdés, hogy a minisztérium egyetért-e a parancsnok kijelentésével.

Látom, hogy elgurult a gyógyszer, tisztelt képviselő úr

– kapta vissza a szót Németh Szilárd. Az államtitkár úgy gondolja, hogy a szocialista politikus nem értette a parancsnok szavait.

Bohóc és „Buga Jakab”

A 2021-es parlamenti évad utolsó napja is tartogatott egy emlékezetes csörtét, Jakab Péter napirend előtti felszólalásában az alacsony bérekről, a magas adókról és a drága élelmiszerekről beszélt. A kormány részéről Tállai András többek között azzal vágott vissza, hogy

ön próbálta eljátszani a szegénylegényt, Buga Jakabot, de kiderült, a parlament egyik leggazdagabb tagja. Van hasonlóság ön és Buga Jakab között, a bujkálás, csak ön nem a pusztában bujkált, hanem pesti lakásokban. Buga Jakab éjszaka is dolgozott, ön is nagyon szereti az éjszakai műszakot.

Közben Jakab Péter és több jobbikos képviselő szinte végig kiabálta az államtitkár válaszát, aki boldog karácsonyt kívánva egy bohócfigurát tett Jakab Péter elé. A Jobbik elnöke ezt visszadobta a kormánypárti politikusnak, de közben elfelejtette, hogy felcsapódott a saját széke, így majdnem a földre huppant.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 26-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok