Index Vakbarát Hírportál

Felújítják a Zselici Csühögőt

2021. december 28., kedd 17:08

A következő év elején elindul a rendkívül népszerű, ám több mint 120 éve üzemelő Zselici Csühögő felújítása – közölte a Mecsekerdő Zrt.

A Kisvasutak Baráti Köre tagjai december 18-án, szombaton, a felújítási munkák miatti zárás előtt még tettek egy utat a kisvasúton. A Budapestről, Dunaharasztiból és Pécsről is érkező, közel húsz vasútbarát részvételével megtartott rendezvényen megtekintették a már jórészt felújított vasútállomást és vasúti kocsikat.

Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül csak a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Almamelléki Állami Erdei Vasút üzemel hatszáz milliméter nyomtávolságon. Egészen 1976 végéig még jelentős áruszállítás is folyt a vonalon. A Dél-Dunántúlon a Zselic dombjai között található, több mint egy évszázados vasúti pálya azonban napjainkra erősen elavult.

A kormány támogatásával a Mecsekerdő 2022 első felében felújítja a fővonali pályát és tartozékait, korszerűsíti az állomásépületet, új, azonban korhű, faszerkezetű fedett várót épít, valamint egy új kiállítást is kialakít. A vasút gördülőállománya is bővül: a megújult pályán az eddigi kettő helyett már három nyitott vasúti személyszállító kocsi áll majd az utazóközönség rendelkezésére.

Rovatok