Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzéki szavazók jelentős része szerint elfogadható, ha leállna a budapesti tömegközlekedés

2021. december 29., szerda 09:48

Némi üzengetés után november végén találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető ekkor írta alá a közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást, aminek kifizetése eddig szerinte automatikus volt.

Az ellenzéki szavazók 82 százaléka tartaná elfogadhatónak, ha a kormányzati megszorító intézkedések ellen tiltakozva a főváros valamennyi időre leállítaná a buszokat, villamosokat, de 39 százalékuk csak akkor támogatná ezt, ha az nem érintené, vagy nem nehezítené a közlekedést – derül ki a Publicus Intézet felméréséből. A kormánypárti szavazók 98 százaléka viszont elutasított egy ilyen lehetőséget.

A válaszokból az is világossá vált, hogy a kormánypárti szavazók jóval kevésbé ismerik az állam hozzájárulásának mértékét a budapesti tömegközlekedéshez, közülük 46 százalék találta el a valós arányt, az ellenzéki szavazók 77 százaléka válaszolt helyesen.

Később megadták a helyes választ a kitöltőknek, ami hét százalék. A kormánypártok szavazóinak 81 százaléka elegendőnek tartotta ezt a hozzájárulást, az ellenzékiek teljesen máshogy vélekednek: a szocialisták 99, a jobbikosok és a DK-sok 98, a momentumosok 97, a Mindenki Magyarországa Mozgalom táborának 91, a Kétfarkú Kutya Párt bázisának 96 százaléka kevésnek ítélte.

A Népszava részére készült felmérésben a kormánypárti szavazók 80 százaléka a fővárost és Karácsony Gergelyt nevezte meg annak felelőseként, hogy a budapesti közösségi közlekedésre nincs elég pénz. Az ellenzéki szavazók 75 százaléka a Fidesz-kormányt és Orbán Viktort okolja.

(Borítókép:  A Fővám téri villamosmegálló Budapesten 2019. október 6-án.  Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok