Index Vakbarát Hírportál

Itt a vége, meg kell hosszabbítani a lejárt okmányokat

2021. december 29., szerda 19:15

Változtat a kormány az okmányok veszélyhelyzet alatti érvényességével kapcsolatos hozzáállásán.

Bár az Országgyűlés 2022 júniusának végéig hosszabbította meg az eredendően 2021 végével lejáró veszélyhelyzetet, azonban az eddigi gyakorlat helyett – miszerint a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró érvényességű okmányokat automatikusan a véget érte után hatvan napig érvényesnek fogadják el belföldön – úgy döntött a kormány, hogy

az eddigi veszélyhelyzetek alatt érvényességüket vesztett hivatalos iratokat legkésőbb 2022 júliusáig mindenkinek meg kell újítania.

A december 28-i Magyar Közlönyben megjelent jogszabály ugyanis hatályon kívül helyezi 2022. január 1-jétől az automatikus érvényességhosszabbításról eddig rendelkező rendeletet.

A lejárt okmányok érvényességének meghosszabbítása az első járványhullám, különösen az okmányirodák ügyfélfogadásának felfüggesztése, korlátozása alatt sokak számára jelentett könnyebbséget, azonban vannak arra utaló jelek, hogy sokan egyszerűen csak a végletekig kihasználják a folyamatosan meghosszabbított határidőket.

Sokan éltek a lehetőséggel

2020. március 11. és 2020. július 3. között 522 595 személyazonosító igazolvány, 163 005 útlevél és 348 568 vezetői engedély érvényességi ideje járt le – közölte az Index megkeresésére a Belügyminisztérium. Az első veszélyhelyzet elrendelése és 2021 szeptembere között azonban mindössze 430 034 személyi igazolványt, 64 733 útlevelet és 309 817 jogosítványt újítottak meg, ugyanakkor a BM szerint ezek nem feltétlenül azonosak az első veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, ám meghosszabbított érvényességű okmányok számával.

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy sokan éltek a felajánlott haladékkal, és halogatták az okmányirodák felkeresését.

Sajtóhírek szerint már a biztosítók is kezdik megelégelni, hogy a lejárt műszaki vizsga ellenére közlekedő és az autó hibájából balesetet okozó sofőrök helyett helytálljanak például a kötelező biztosításoknál. Ugyan a jogszabályok szerint kötelesek megtéríteni a vétlen autósnak a kárt, de egyre többször fordul elő az autósok visszajelzései szerint, hogy a teljes kárösszeg megtérítését kérik a balesetet okozó ügyfelüktől.

(Borítókép: Ügyfélfogadás a nyíregyházi városházán, az okmányirodában 2014. május 13-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok