Index Vakbarát Hírportál

Tíz napon belül napi tízezer új fertőzést okozhat Magyarországon az omikron

2021. december 30., csütörtök 18:30

Megérkezhetett az omikron-hullám Magyarországra.

Jelenleg az új koronavírusos esetek 25-30 százalékát az omikron-variáns okozhatja, már az ötödik hullám kezdetén járhatunk, de komoly következtetéseket még korai levonni.

Vattay Gábor fizikus, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője a Portfoliónak küldött elemzésében kifejtette, hogy a várakozásoknak megfelelően elindult egy új járványhullám Magyarországon, amelyet az új variáns okoz. A szakember két és fél héttel korábban úgy fogalmazott, hogy a járványgörbe esésének lassulásából tudjuk majd kikövetkeztetni a helyzetet. Az esés lassulása az elmúlt napok adatai alapján bekövetkezhetett.

A járványmodellező szakember becslése a mai adatokról azt mutatja, hogy 850-1250 esetért lehet felelős az omikron-variáns. Értékelésében arról is ír, hogy hétről hétre 30-40 százalékot kellene esnie a napi esetszámnak, de a csökkenés mértéke lényegesen elmaradt ettől az elmúlt napokban, a kettő közötti különbséget az omikron-variáns terjedésével magyarázza.

Vattay Gábor külön kiemelte Budapest járványgörbéjét: a fővárosi új fertőzési számok hétnapos mozgóátlagának görbéjén látható a járványügyi fordulat. A szakember becslése szerint január 10-re már tízezer körüli napi esetszámoknál tarthatunk.

(Borítókép:  Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított osztályán 2021. december 15-én.  Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok