Index Vakbarát Hírportál

Élesen bírálja a MOK Müller Cecília és Kásler Miklós utasításait

2021. december 30., csütörtök 14:45

A háziorvosok eddig is komoly szerepet vállaltak az oltási kampányban, a többség pedig a két éve tartó járvány miatt már annyira kimerült, hogy az extra feladatok elvállalása már nem fér bele – főként ezekkel az érvekkel igyekszik a Magyar Orvosi Kamara jobb belátásra bírni a döntéshozókat azt követően, hogy a héten több, háziorvosokat érintő változást is bejelentettek.

Komoly felháborodást okozott a héten Müller Cecília országos tiszti főorvos határozata, amely szerint a januári oltási akcióban legalább egy hétvége erejéig minden háziorvosnak részt kell vennie. Aki kihúzza magát az „önkéntes” munkaként végezhető feladat ellátása alól, harmincezer forinttól akár ötmillió forintig terjedő bírságra is számíthat.

Emellett egy másik, háziorvosokat érintő döntés is született a napokban. Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter ugyanis elrendelte, hogy a telefonos vagy online elérhetőség biztosítása mellett a nem fogadott hívásokra is minden esetben válaszolni kell. A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja hét pontban reagált az említett ügyekre.

  1. A háziorvosok vakcinációval kapcsolatos elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a háziorvosi közösség munkája volt az alapja az oltási terv tavaszi sikerének.
  2. A praxisok döntő többségében az ősz során megtörtént a nehezen mozgó vagy más okból a háziorvosi rendelőben történő vakcinációhoz ragaszkodó betegek ismétlő oltása. Ennek és az elmúlt hónap kormányzati oltási akcióinak köszönhetően akinek oltásra lehet még szüksége, annak oltása a hétvégi oltási lehetőség nélkül is megoldható, ezért a háziorvosi rendszert feleslegesen terhelőnek tartják egy kötelezően előírt, munkaidőn kívüli, hétvégi oltási napot általánosan, minden praxisra vonatkozóan elrendelni.
  3. Ne feledjük, amikor a háziorvosi rendszerre terhelünk feladatot, azt döntően idős korú, nyugdíjkorhatárhoz közeli vagy azon túli, koruknál fogva is fokozottan veszélyeztetett orvosokra terheljük. A kimerültség, kiégettség ilyen mértékénél egyáltalán nem kívánatos extra munkát elrendelni.
  4. Tudjuk, sajnos nem titkolhatjuk, hogy vannak kollégák, akiknek a mindennapi gyakorlata hagy kívánnivalót maga után, esetükben a betegpanaszok is jogosak. Azonban abban is biztosak vagyunk, hogy ez a háziorvosi közösség elenyésző kisebbsége.
  5. Háziorvos kollégák már most is nagy számban segítik, segítették a kórházi oltópontokon a helyi kórházi vezetés kérésére az oltópontok működtetését. Nem ritka, hogy egy kolléga lát el akár három praxist is, miután jelenleg minden tizedik háziorvosi körzet betöltetlen.
  6. Továbbra is úgy ítéljük meg, hogy – miután az oltásokkal kapcsolatos tennivalók még hónapokig velünk lesznek – szükséges az oltásoknak (és akár a tesztelésnek is) az alapellátástól és szakellátástól függetlenített oltópontokon (és tesztpontokon) történő további működtetése.
  7. Az omikron-variáns a nyugat-európai tapasztalatok alapján akár már januárban is óriási betegbeáramlást okozhat, ami főleg az alapellátást fogja terhelni.

A MOK közleménye végén azt kéri, hogy a fenti észrevételeket a döntéshozók fontolják meg, mint írják, „bíznak a bölcsességükben”.

(Borítókép: Háziorvos olt be egy nőt az amerikai  Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával ibrányi háziorvosi rendelőjében 2021. június 13-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok