Index Vakbarát Hírportál

Viharos széllel köszönt be 2022

2021. december 31., péntek 16:55

Péntek este egy szakadozott hidegfronti felhősáv vonul végig az országon, így többnyire gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, de északkeleten lesznek borult tájak is. Éjfél után több helyen megerősödik a szél, Budapesten akár viharossá is fokozódhat – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az északkeleti megyék mellett főként délnyugaton kell ködre is számítani, ez utóbbi hajnaltól gyorsan megszűnik. Az ország északkeleti felén alakulhat ki helyenként gyenge eső. Az északnyugatira forduló szél éjfélt követően előbb a Dunántúl északi felén, majd Budapest körül is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és plusz 8 fok között alakul.

Szombat reggel az északkeleti megyékben is csökken a felhőzet és a köd kiterjedése, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy részén egész nap borult maradhat az ég, ott szitálás, jelentéktelen eső is előfordulhat. Az ország többi részében gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel, de csapadék nélkül. Az északnyugati szél egy északnyugat-délkeleti sávban nagy területen megerősödik, sőt helyenként viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 16, északkeleten 5 és 10 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint szombatra virradó éjszaka elsősorban az északkeleti területeken, illetve az éjszaka első felében a délnyugati tájakon lehet köd. A délnyugati tájakon nagyrészt már a hajnali órákra feloszlik, de északkeleten tartósan megmaradhat. Emiatt első fokú figyelmeztetés lép érvénybe tartós, sűrű köd miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A szombat hajnali órákban az északnyugati szél viharossá válhat Sopron és a Fertő-tó, valamint a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő tájain. Ezeken az országrészeken óránkénti 65 és 75 kilométeres széllökésekre kell számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat emiatt egyes fokú jelzést adott ki szombat éjfélig széllökések miatt Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére.

(Borítókép: MTI / EPA / Javier Etxezarreta)

Rovatok